A tüdő szöveteiben azonban az omikron tízszer lassabban szaporodik, mint a koronavírus eredeti változata - írja a Reuters tudományos kutatásokra támaszkodó, összefoglaló cikke az Euronews szemléje szerint. Az omikronnak a korábbi variánsoktól leginkább különböző tulajdonságainak beazonosítása segíthet megjósolni, milyen hatásai lehetnek - vélik kutatók.

A kutatók 77 korábbi tanulmány adatait, összesen 19 884, koronavírussal fertőzött egyén eseteit vetették össze. A fertőzött emberek 40 százaléka tünetmentes volt, a terhes nőknél 54 százalék, a légi- vagy hajóúton kísérő személyzetnél 53 százalék, idősotthonok ápolóinál és lakóinál 48 százalék, a kórházban ápoltaknál vagy az egészségügyi dolgozóknál 30 százalék volt a tünetmentes fertőzöttek aránya. Az észak-amerikai minták alapján a lakosság 46, az európaiaknál pedig 44 százaléka volt tünetmentes hordozó, addig ez az arány Ázsiában csak 28 százalék.

A tünetek nélküli, de fertőzött emberek jelentősen hozzájárulhatnak a koronavírus továbbadásához, ami aztán a Covid19 betegség kialakulásához vezet. Ezt támasztja alá az a kedden publikált tanulmány is, mely szerint a megerősített fertőzöttek 40,5 százaléka világszerte tünetmentes.

"A tünetmentes fertőzések nagy aránya még inkább ráirányítja a figyelmet arra, hogy mennyire könnyű így továbbadni a vírust egy közösségben" - írta Min Liu és a kutatást végző kollégái a pekingi egyetemről. A kutatók szerint a hatóságoknak lenne feladata fényt deríteni arra, kik a tünetmentes hordozók, és akikről kiderül, hogy azok, "azokat az igazolt fertőzöttekhez hasonlóan, izolálva és kontaktkutatást végezve kéne kezelni."

A kutató szerint egy nagyon fertőzőképes vírus komolyabb lefolyású, akár halálos betegséget okozhat még akkor is, ha maga a vírus kevésbé lesz patogén, mint elődei. Ennélfogva és mindezt összevetve a kutatásunk eredményeivel, azt találtuk, hogy az omikron variáns részben képes az oltás vagy korábbi betegség által szerzett immunitást megkerülve fertőzni, vagyis nagyon jelentősen fertőző variánsról beszélhetünk.

Fontos tudni, hogy a betegség súlyosságának mértéke nem csupán a vírustól függ, hanem a megfertőzött személynek a fertőzésre adott immunválaszától.