A brit kormány tagjai óvatosan optimisták a járvány alakulásával kapcsolatban, abban bíznak, hogy nem kell újra bevezetni szigorú korlátozásokat, köztük mindenekelőtt a közutálatnak örvendő maszkviselést, azaz a súlyos helyzet ellenére nem kell élesíteni a védekezési B tervet – írja a Financial Times kormányközeli forrásokra hivatkozva. A hangulat az elmúlt napokban javult, miután a legfrissebb adatok szerint az elmúlt héten kissé csökkent a fertőzések száma, miközben a harmadik oltások beadásáért folytatott kampány jól halad.

Egy vezető kormánytisztviselő azt mondta, hogy jelenleg semmi sem utal arra, hogy élesíteni kellene a B tervet, bár hozzátette, hogy túl korai lenne végleges következtetéseket levonni a rendelkezésre álló adatokból. Az egészségügyi minisztérium egyik bennfentese hasonlóan nyilatkozott, úgy véli, hogy a jelenlegi információk alapján nincs szükség a kormány járványügyi politikájának változtatására. A kormányban szívesen mutogatnak az emlékeztetőoltás-programra, amelyben volt olyan 72 órás periódus, amikor 800 ezer vakcinát adtak be.

A Downing Street azt kommunikálja, hogy a tartalék tervet csak akkor kezdik alkalmazni, ha azt látják, hogy az egészségügyi ellátórendszer (NHS) elviselhetetlen nyomás alá kerül. A helyzet ezzel kapcsolatban nem megnyugtató, a kórházakban október 25-én 8700 beteget ápoltak koronavírus-betegség miatt, ami a legmagasabb adat március eleje óta, amikor még az oltási kampány az elején járt.

Ideges a szakma

Matthew Taylor, az NHS Confederation vezérigazgatója, aki már október közepén is a keményebb korlátozásokat akart, október végén is úgy véli, hogy szükség van a B terv végrehajtására.

Azzal érvel, hogy a viszonylag egyszerű megelőző lépésekkel elkerülhetnék, hogy vállalják a nagyobb baj kockázatát. Nem pusztán a járványról van szó, hanem például arról is, hogy október vége van, a szigetország legtöbb vidékén még egyáltalán nem érkezett meg az igazi hideg, amiben a vírus virgoncan terjedhet.

Óvatosan a számokkal

A döntéshozók közelében dolgozó másik szakértő viszont mindössze 20 százalékos esélyt adott annak, hogy bevezetik a szigorításokat. Az biztosnak látszik, hogy október végén, november elején nem változtat a szabályokon a kormány, ugyanis erre az időszakra esik az iskolákban az őszi szünet. Az egészségügyi vezetők remélik, hogy ez lefékezi a járványt, miután a mostani szakaszban elsősorban a gyerekek közvetítésével terjed a fertőzés.

Az esetek csökkenése részben a 80 éven felüliek fertőződésének visszaesésére vezethető vissza, ami azt mutatja, hogy a harmadik oltás beadása hatékonyan erősíti a védekezést.

A rossz brit adatokkal kapcsolatban óvatosságra int Andrew Pollard, az Oxford Vaccine Group vezetője. Ezek oka részben az, hogy az európai országokkal összehasonlítva a szigetországban nagyon sokat tesztelnek. Ez torzítja az összehasonlítást, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt elszörnyűlködünk azon, hogy relatíve milyen rossz a járványhelyzet Nagy-Britanniában.