Olaszországban a jelzáloghitelek törlesztésének felfüggesztését tervezik a koronavírus-járvány miatt - írja a Financial Times. Laura Castelli, az Öt Csillag Mozgalom párt tagja, aki egyúttal a pénzügyminiszter-helyettes is Olaszországban bejelentette: a kormány fel fogja függeszteni a jelzáloghitelek törlesztését és a rezsiszámlák fizetését az egész országban a járvány ideje alatt.

A kormány megkezdte a tárgyalást a bankokkal a felfüggesztések előkészítésére. A törlesztések és a számlák fizetése a lakossági és a kisvállalati ügyfelek számára halasztható el a válság alatt. Azt még nem közölte a miniszterhelyettes, mennyi időn át lehet tologatni a számlák és a hitelek fizetését.

Az olasz kormány várhatóan szerdán jelenti be azt az intézkedéscsomagot, amely a korlátozó intézkedések miatt hátrányos helyzetbe került családokat és cégeket támogatja. Az olasz bankszövetség már e hét elején bejelentette, hogy a tagjai törlesztési moratóriumot ajánlanak fel a háztartásoknak és a kisvállalatoknak.

Olaszországot hétfőn teljes vesztegzár alá vonták, az egész országra korlátozásokat, elhagyási tilalmakat vezettek be. Európában itt van a járvány legnagyobb gócpontja: már 9172 fertőzést regisztráltak, a betegek közül 463 ember már meghalt - derül ki az Il Messagero portál beszámolójából.