Orosz tudósok július 13-án bejelentették, hogy egy hónap múlva, azaz augusztus 12-14-én megkaphatják az első páciensek az általuk kifejlesztett koronavírus-oltást - adta hírül a Moscow Times. A klinikai kísérletek lezárását már korábban bejelentették, de azt csak most árulták el, hogy mikor lehet beadni az első oltásokat.

A moszkvai Szecsenov Orvostudományi Egyetem 38 önkéntesen kezdte meg az emberi teszteket júniusban, miközben a hadsereg elindította saját párhuzamos két hónapos klinikai kísérletét az állami epidemiológiai és mikrobiológiai intézet vakcinájával. Most ott tartanak, hogy az augusztusi premier után szeptemberben magánvállalatok meg megkezdhetik az oltás tömeges gyártását.

A kutatások szerint a vakcina biztonságos - jelentette ki Jelena Szmoljacsuk, a Szecsenov Egyetem klinikai kutatóközpontjának vezetője. A tesztalanyokat, akiket a 18-től 65 éves korosztályig válogattak össze, a napokban hazaküldik, de még fél évig megfigyelés alatt tartják őket. A teszteket 28 napos elzártságban végezték, hogy megóvják őket az egyéb fertőzések kockázatától.