Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A karibi szigetvilágban lévő St. Vincent és a Grenadine-szigetek repülőteréről egy kis katonai repülőgép szállt fel május közepén a fedélzetén 16 ezer dózis AstraZeneca koronavírus-vakcinával. A korábbi brit gyarmat, amelynek zömét a vulkanikus Saint Vincent-sziget adja főként trópusi növényeket, banánt, cukornádat termeszt és híres arról, hogy a körülötte a tengeren méregdrága luxusjachtok és halászhajók fordulnak meg.

Az említett repülő azonban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Covax programjában az országnak juttatott oltásokat szállította el – írja a Moscow Times. Ez a mennyiség elég lett volna a 110 ezer lakosú állam felnőtt lakossága ötödének egyszeri beoltására, ám közel járt szavatossági idejének végéhez, miközben nem volt elég jelentkező, akinek be lehetett volna adni az oltást. Így Ralph Gonsalves, az ország miniszterelnöke úgy döntött, hogy átadja a készletet a szomszédos Trinidad és Tobagónak.

Miután a lakosság az Astrával kapcsolatos riasztó mellékhatásokról érkező hírek miatt idegenkedik az oltástól, az elnök úgy döntött, hogy az orosz Szputnyik V-re fogad. Sokan azt mondták, hogy inkább várnak egy másik oltásfajtára, és akadtak köztük, akik az orosz vakcinát említették – mondta Gonsalves a szigetország fővárosában, Kingstownban az irodájában ülve a Moscow Timesnak adott videointerjújában. A Szputnyik mellett az AstraZeneca, a Johnson & Johnson, a Pfizer és a Moderna oltása engedélyezett az országban.

Orosz oltás, nyugati vélemény

Az elnök elmondása szerint az orosz oltást azt követően engedélyezték, hogy a nyugati The Lancet orvosi folyóiratban kedvező tudományos értékelést kapott. A vakcina népszerőségét növelte a lakosság körében, ahogy Gonsalves önmagát és az ország egészségügyi vezetőit Szputnyik V-vel oltatta be az oltási kampány kezdetén. Ehhez abból az 1000 dózisból használtak fel adagokat, amit egy neve elhallgatását kérő magánadományozótól kapott az ország. Emellett a szigetországban az a hír járja, hogy sokkal hatékonyabb készítmény, mint több más, ami a piacon kapható.

A kormány nemrégiben 100 ezer dózis orosz oltást rendelt, ami a kétvakcinás rendszerben azt jelenti, hogy az ország népességét figyelembe véve a felnőtt lakosságnál elérhetik a 70 százalékos beoltottságot. Ha ez sikerülne, az nagyon jól jönne az orosz vakcinadiplomáciának, amely az utóbbi időben csak kudarcokat szenvedett el. Több mint egy tucat országban, amely Szputnyikot rendelt, belpolitikai botrányhoz vezetett, hogy az orosz fél nem szállította le időben a megrendelt mennyiséget, és ezért leállt az oltási kampány.

Legutóbb Brazília mondta le rendelései egy részét, Guatemala is erre kényszerülhet, Ghánában pedig az egészségügyi miniszter lemondását követelték, miután egy az orosz fél által megbízott arab közvetítő cég kétszeresen áron adta az országnak a készítményt.

Megjött az első szállítmány

Úgy tűnik, az oroszok is tudják, hogy nem hibázhatnak többet, ennek jele lehet, hogy St. Vincent és a Grenadine-szigetekre az első 50 ezer dózis Szputynyikot még az előtt leszállították, hogy előleget kellett volna fizetni érte. A vásárlás egyébként egymillió dollárjába került a szigetországnak. A kingstowni kormány közvetlenül az orosz eladóval tárgyalt, annak ellenére, hogy Moszkva korábban kötött egy – homályos – közvetítői szerződést Granadával a karibi térségbe irányuló szállítások lebonyolítására. Így az orosz gyárkapuban fizetendő 9,95 dollár/dózis árat fizették.

Ez szép eredmény figyelembe véve, hogy a szomszédos Guyana például kétszer ennyit perkált az Egyesült Arab Emírségekben működő közvetítő cégnek ugyanezért a termékért, miután az orosz illetékesek ezzel az országgal nem voltak hajlandóak közvetlenül megállapodni. (Egy érezhetően nagyobb, 740 ezer lakosú országról van szó – a szerk.) A szigetekre szállított oltások szavatossági ideje októberben jár le, miközben az országban eddig 25 ezren kaptak egy szúrást és a lakosság 11 százalékát oltották be mindkét dózissal.

A szigetország hivatalos statisztikai adatai szerint a pandémia kezdete óta 2300 embert fertőzött meg a koronavírus és tizenketten vesztették életüket a kórokozó okozta betegségben. A főként a mezőgazdaságra hagyatkozó gazdaság öt százalékkal zsugorodott tavaly és áprilisban egy vulkánkitörés is súlyosbította a helyzetet. Az orosz félnek nagy szüksége van a kis sikerekre a nagy szállítási gondok közepette – például szintén törpeállam San Marinónak szállítottak oltásokat –, mert ezek tartják életben a Szputnyik V-t támogatni hívatott marketingkampányt.