Úgy tűnik, meghozta az oroszok kedvét a vakcinabizniszhez az a siker, amelyet a Szputnyik V nevű oltásuk ért el a napokban azzal, hogy a tekintélyes nyugati The Lancet orvosi szaklap felmagasztalta a készítményt - derül ki a Bloomberg cikkéből. Az orosz gyógyszerfejlesztők tárgyalásokat kezdtek a kínai CanSino Biologics Inc. vállalattal arról, hogy kombinálják kettejük koronavírus-oltását. Reményeik szerint ezzel elsősorban a koronavírus új mutációi ellen hozhatnák létre hatásos védelmet kínáló oltást.

Az orosz állami befektetési alap, amely részt vett a Szputnyik V fejlesztésének finanszírozásában előzetes megállapodást kötött a tiencsini vállalattal, illetve a Petrovax Pharm Llc egészségügyi befektetési céggel, amely Vlagyimir Potanyin orosz milliárdos tulajdonában van arról, hogy a közös oltással kapcsolatos teszteket Oroszországban végeznék el - tudta meg a Bloomberg négy informátortól. A CanSino partnere Oroszországban korábban is a Petrovax volt.

Többszörös előny

A kísérletek eredményeként a Szputnyik V második dózisát a CanSino készítményére cserélnék le abban a reményben, hogy ezzel hatékonyabb védettséget lehet kialakítani. Várakozások szerint egy hónapon belül bejelenthetik a kezdeményezést. A két vállalat egyelőre nem kommentálta a hírügynökség értesülését. Kirill Dmitrijev, a befektetési alap igazgatója egy korábbi interjúban jelezte, hogy terveznek kínai-orosz együttműködést, de részletekről nem beszélt.

Szakértők üdvözlik azokat a kezdeményezéseket, amelyek többféle készítményt egyesíthetnek. Az Oxfordi Egyetem kutatói például a közreműködésükkel kifejlesztett AstraZeneca-vakcinát kombinálnák a Pfizet/BioNTech készítményével, a Szputnyik és az AstraZeneca-vakcina keverékét elkezdték tesztelni Azerbajdzsánban és az Egyesült Arab Emírségekben. Az orosz-kínai kombó főként a feltörekvő országok vakcinaellátásában jönne jól, mert egyesítené a két fél egyébként szűkös gyártási kapacitását.