Indiának hatalmas kihívással kell szembenéznie, hogy megpróbálja megakadályozni egészségügyi rendszerének további összeomlását, amíg nem sikerül elegendő embert beoltani ahhoz, hogy jelentősen csökkenteni lehessen a betegáradatot. A járvány elmúlt hetekben tapasztalható fellángolását eddig a duplamutációként ismert B.1.617 változat felelt az új megbetegedések 60-70 százalékáért, de most Nyugat-Bengál, Mahárástra és Delhi tartományokban már egy eddiginél is jobban átalakult SARS-CoV-2. vírusváltozat kezdett el terjedni, amely veszélyesebbnek tűnik, mint a kettős változat, ráadásul három génszakasza is eltér az alap törzsétől - derül ki a Times of India beszámolójából.

A hármas mutáció három különböző Covid-19 törzs kombinációját jelenti. Vinod Scaria, aki a Delhiben működő Tudományos és Ipari Kutatási Tanács Genomikai és Integratív Biológiai Intézetének (CSIR-IGIB) munkatársa, azt mondta, hogy további kísérleti adatokra is szükség van ahhoz, hogy felmérjék a vakcinák hatékonyságát ez ellen a változat ellen. Az már korábban kiderült, hogy a B.1.617 tompítja a vakcinák hatásosságát, de a Pfizer/BioNTech készítménye továbbra is megfelelő immunválaszt idézett elő az azzal oltottaknál.

A "bengáli törzs", ahogyan egy tudós nevezte, fertőzőképesebb lehet, és - amit a szakértők különösen aggasztónak találnak - képes lehet arra, hogy "megkerülje" az ember immunrendszerét, még akkor is, ha az illető korábban már megfertőződött valamelyik olyan koronavírus-változattal, amely nem tartalmazta ezt a mutációt, de akkor is, ha be van oltva. Egyelőre azonban nem készültek olyan kutatások, amelyek megerősítették vagy cáfolták volna az új változatokkal kapcsolatos félelmeket. Azt viszont a kutatók már biztosra veszik, hogy a Bengáliában terjedő Covid-19 vírus egy őshonos, háromszorosan mutálódott (B.1.618) vírustörzs.

"Ez egy fertőzőbb változat. Nagyon sok embert nagyon gyorsan megbetegít. Tovább kell finomítanunk a vakcinákat. Ehhez meg kell értenünk a betegséget. De szükségünk van az egyre intenzívebb szekvenálásra is" - mondta el Madhukar Pai, a McGill Egyetem járványtani professzora az NDTV-nek.

Egyelőre azért is kérdés, hogy mennyire súlyos lefolyású betegséget okoz a B.1.618 változat, mert a naponta tapasztalt rekordszámú megbetegedéssel a dél-ázsiai ország a koronavírusjárvány globális epicentrumává vált. Az elmúlt 24 órában Indiában több mint 295 ezer Covid-19-es megbetegedés és több mint 2000 haláleset történt. Az egészségügyi rendszer már túlterhelt, vagyis sokan nem jutnak megfelelő ellátáshoz, ami azt eredményezheti, hogy a megfelelő kezelések hiánya miatt tűnik halálosabbnak a triplamutáns.

Oltani, oltani és szekvenálni

Az országban a megoldást az oltási kampány felpörgetésében látják, ami egyrészről nem megugorhatatlan feladat, mert India a világ legnagyobb vakcinagyártója, másrészről a magas lakosságszám miatt nem egyszerű feladat. 

"Most egy sokkal jelentősebb probléma kialakulását látjuk, és ez katasztrofálisnak bizonyulhat. Egyik napról a másikra nem lehet 1,2 milliárd embert beoltani, ez egyszerűen nem lehetséges, még végtelen erőforrásokkal sem" - mondta Nikolai Petrovsky, egy ausztrál egyetem professzora a helyzetről.

Másrészről az is kérdés, hogy mennyire hatásosak az oltások a dupla- és a triplamutációk ellen. A Covaxin, az indiai Bharat Biotech által kifejlesztett és gyártott koronavírus-vakcina "semlegesíti a SARS-CoV-2 több változatát, és hatékonyan semlegesíti a kettős mutáns törzset is" - közölte szerdán az ICMR, az indiai kormány legfőbb orvosi kutatóintézete. Azt is sejteni lehet, hogy a Pfizer és a Moderna készítményei is hatékonyak, de Indiában használnak egy AstraZeneca-generikumot és más oltóanyagokat is.

Vagy így, vagy úgy, de lesz még mutáns

Egyelőre arról sincsenek adatok, hogy az oltási kompányok mennyire ösztönzik mutációra a vírust. A Lancet orvosi szaklapban már január végén felmerült az az aggály, hogy az oltások maguk is segíthetik a mutációk kifejlődését. Főként abból lehet következtetni, hogy a tüskefehérjék számos esetben kerülték meg a szervezet immunválaszát olyanoknál, akik már elkapták korábban a fertőzést. A vakcinák jó része pedig épp ezt a részét célozzák a vírusnak. Ugyanakkor a szakértők akkor a cikkben azt jelölték meg a probléma megoldásának, hogy minél gyorsabban érjék el a Föld államai a lakosság minél nagyobb arányú beoltottságát, mert az lassítja a vírus terjedését, így a mutációk kialakulásának esélyét is csökkenti.

Indiában viszont a hatalmas méretű populáció miatt egyre inkább félnek attól, hogy természetes úton is újabb és újabb változatok fejlődnek ki. 

"Ahogy a vírus terjed, egyre több lehetőség nyílik a mutációk kialakulására és a gyorsabb fejlődésre. Ez a vírus életciklusának természetes velejárója, de nagyon fontos, hogy nyomon kövessük ezeket a változásokat (vírusfelügyelet), és kövessük a mutációkhoz kapcsolódó fontos vírusjellemzőket" - mondta Veena P. Menon, az Amrita Orvosi Tudományok Intézetének klinikai virológiai laboratóriumának vezetője az IANS-nak a Times of India szerint.