Guido Mantega korábbi brazil pénzügyminiszter meghatározása szerint a világ országai közt kirobbanó valutaháború azt jelenti, hogy a kormányok és a jegybankok valutájuk árfolyamának kiterjedt manipulálásába kezdenek annak érdekében, hogy az alulértékelt fizetőeszköz segítségével versenyelőnyhöz juttassák vállalataikat, más országok cégeivel szemben. Mindez nagy árfolyammozgásokhoz vezethet, amelyben minden lépést megtorló válaszlépések követnek - emlékeztet a Financial Times (FT). A Fed rendkívüli kamatcsökkentését az első lövésnek vehetjük egy valutaháborúban, ha a japán jegybank (BoJ) és az eurózóna központi bankja, az Európai Központi Bank (ECB) nem tud hasonló lépést tenni valutájuk gyengítése érdekében.

A jen a 101-es dollárárfolyamra erősödött az amerikai lépés után, és a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a 100 jen/dolláros szint áttörése komoly kárt okozhat a japán exportőröknek. Korábban az ilyen helyzeteket a BoJ beavatkozása követte a valutapiacon. A Fed rövid idő alatt elérheti a nulla kamatot, amelyen az ECB alapkamata áll, s ezzel az euró is hasonló helyzetbe kerülhet, mint a jen.

Kacifántos viszonyok

Ezzel egyidejűleg a dollár a mexikói pesóval és az orosz rubellel szemben túlértékeltté válhat, azaz hátrányt okozhat az amerikai gazdaságnak, mivel a két ország jegybankja 6-7 százalékon tartja alapkamatát. A helyzetet az olajpiacon kirobbant szaúdi-orosz árháború súlyosbíthatja, amely tovább gyengíti a rubelt. További körülmény, amit figyelembe kell venni, hogy a tőke nem ki-, hanem beáramlik az USA-ba, mert az amerikai államkötvényekben lát biztonságos menedéket a nehéz időkre. Ez is erősíti a dollárt.

A kérdés ennek tükrében az, hogy Donald Trump, az USA elnöke meddig tolerálja, hogy a választási évben gyengén muzsikáljon az amerikai gazdaság, ami veszélyeztetheti újraválasztását. Máris jelentős adócsökkentéseket javasolt a gazdaság élénkítése érdekében és persze bevetheti régi, jól bevált módszerét, a büntetővámok bevezetését az Egyesült Államokba exportáló országokkal szemben. Eközben más országok is bevezethetnek költségvetési ösztönző programokat, ahogy azt a német kormány a napokban bejelentette (megkönnyítik az ideiglenes munkaerő foglalkoztatását a betegség miatt hiányzók pótlására).

Tessék összefogni!

Az FT cikke szerint a valutaháború elkerülésére a világ országainak össze kellene hangolniuk monetáris és fiskális politikájukat. A 2008-2009-es válság idején a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 államai képesek voltak ilyen lépésekre, mindenekelőtt vállalták, hogy nem folyamodnak protekcionista gazdaságpolitikai intézkedésekhez egymás ellen. Jó hír, hogy szemben az akkori válsággal a kiindulópont nem a pénzügyi szektor leolvadása, mint akkor, hanem egy külső tényező, a koronavírus-járvány, így van esély a világgazdaság gyors felépülésére. A siker érdekében azonban akárcsak a járvány elleni harcot, a gazdaság ösztönzését is össze kellene hangolniuk a világ országainak.