A Bundesbank hétfőn azt közölte, hogy a második negyedévben a német gazdaság hajtóereje főleg a magánfogyasztás és az ipari kereslet hazai és külföldi bővülése volt. Különösen az unión belül nagy a kereslet a Németországban gyártott termékek iránt - írta az MTI.

Az ipari megrendelések, a magánfogyasztás és az export növekedése folytán az első negyedévben 0,6 százalékkal bővült a német gazdaság, nagyobb ütemben a tavalyi negyedik negyedévi 0,4 százaléknál.

Éves összevetésben naptári kiigazítással számolva 1,7 százalékkal bővült a német gazdaság január-márciusban.

Az idei évre az Európai Bizottság 1,6 százalékos, a Nemzetközi Valutalap (IMF) 1,8 százalékos, a német kormány 1,5 százalékos német GDP-növekedést vár, míg a Bundesbank 1,9 százalékkal számol. Jövőre pedig a német jegybank 1,7 százalékos bővülést vár, míg a német kormány 1,6 százalékkal számol.

Tavaly 1,9 százalékkal nőtt a német GDP, naptári kiigazítással számolva pedig 1,8 százalékkal. Elemzők rámutattak arra, hogy tavalyhoz képest az idei gazdasági növekedés részben naptárhatás miatt lesz mérsékeltebb, idén ugyanis kevesebb munkanap lesz, mint tavaly.

A Bundesbank szakértői jelentésükben rámutattak: a világban látható protekcionista tendenciák jelentős kockázatot jelentenek a globális gazdaság számára, az elemzők hozzátették: különösen az alacsony jövedelműek szenvedik el a globalizáció következményeit, azonban ez az érvelés nem igazolja a jelenlegi kereskedelmi rendszert érő támadásokat, így a Bundesbank szakértői a protekcionizmus helyett inkább a nemzetközi kereskedelem szabályainak továbbfejlesztését, alakítását javasolják.

A német gazdaság jól teljesített a második negyedévben, bővülési üteme megegyezett az első negyedévivel - áll a német pénzügyminisztérium múlt csütörtökön ismertetett havi jelentésében. Azzal számolnak, hogy negyedéves bázison a június végével záródott három hónapban a német hazai össztermék (GDP) 0,6 százalékkal nőtt, ugyanúgy, mint az első negyedévben.

A jelentés a német gazdaság szempontjából a bizonytalansági tényezők közé sorolta a Brexit tárgyalásokat és az amerikai elnök kereskedelmi politikáját - írta az MTI.