Oroszország a Krím félszigetre vezényelt 32,5 ezer katonát, akik a szárazföldi, a tengeri és a légierőnél szolgálnak - adta hírül ukrán értesülésekre hivatkozva a lengyel onet.pl hírportál. Emellett felülvizsgálják és szükség szerint felújítják a területen lévő atomfegyverek elhelyezésére szolgáló infrastruktúrát. Ezzel közelebb kerülnek Európa középső és déli részéhez az orosz atomfegyverek.

Az orosz fél megteremti a feltételeit annak, hogy a Krímbe - amelyet az ukrán álláspont szerint ideiglenesen tart megszállva - visszavigyen atomfegyvereket, azok alkatrészeit és hordozó eszközeit. Már dolgoznak a nukleáris infrastruktúra megújításán. Ezzel veszélyeztetik Ukrajna és a nemzetközi közösség biztonságát - írta többek között az Interfax-Ukraina.

Ukrajna külföldi hírszerzése emellett azt is állítja, hogy a félsziget területére harci repülőgépeket, kikötőibe rakétahordozó hajókat is telepítettek. A kijevi politikai stratégák úgy látják, hogy stratégiai szinten Oroszország célja Ukrajnával kapcsolatban változatlan. Moszkva mindenáron meg akarja akadályozni, hogy szomszédja közeledjen az Európai Unióhoz, illetve a NATO-hoz, azaz, hogy a Nyugat felé orientálódjon.