A lengyel járműipar volt eddig a brexit legnagyobb vesztese, 2021 első felében az autóipari vállalatok kivitele Lengyelországból az Egyesült Királyságba harmadával volt alacsonyabb az utolsó békeév, 2019 első félévének kivitelénél – írja a Rzeczpospoliróta a Lengyel Gazdasági Intézet. Akkor a szigetország még a korábbi feltételekkel kereskedett az uniós tagországokkal, csak 2020 januárjától váltak el de facto is a felek.

A gépipari termékek kivitele nyolc, az elektronikai eszközöké két százalékkal csökkent. Ezzel egyidejűleg a közlekedési berendezések exportja 124 százalékkal ugrott meg és a bútoroké is nőtt 14 százalékkal. A gumi- és műanyag termékeké hat, a vegyi anyagoké öt százalékkal lett magasabb, az élelmiszer-kivitel 3,5 százalékkal bővült.

Ami a behozatalt illeti, az elektronikai termékek importja 46 százalékkal zuhant, és nem maradt el ettől sokkal az élelmiszerek 42 százalékos visszaesése. Az árműipari és gépipari termékek behozatala ötödével csökkent. A fémtermékek importja viszont 155 százalékkal bővült. Összességében 2021 január-júniusa között 728 millió euróval csökkent a lengyel-brit kereskedelmi forgalom értéke 2019 első félévéhez képest főként a brexit miatt.