Szerbiában már nemcsak a középiskolai illetve egyetemi felvételi előtt, hanem egyre többször már az általános iskolában is különórára járnak a gyerekek: a gyengébb tanulók, de a kiváló képességűek is - idézi a vajdasági Szabad Magyar Szó Gordana Plemićot, a Roditelj (Szülő) Egyesület elnökét.

“A rossz jegy javításáért is különórára viszik a gyerekeket, még akkor is, ha a gyerek kitűnő tanuló, mert úgy érzik, hogy az iskolában nincs elég információ, nem tanulnak eleget, vagy esetleg azért, mert úgy érzi a szülő, hogy a gyereke lemarad.”

Véleménye szerint egyes szülők nem engedik a gyereküket önállóan tanulni, kutatni. Hozzáteszi viszont, hogy a helyzeten csak rontott a járvány, hiszen a diákok nem kapták meg a megfelelő tudást, nem volt elég ismétlés, jelenléti oktatás. Emiatt kialakult egy párhuzamos oktatási rendszer.

A magánórák árai, attól függően, hogy hanyadik osztályosoknak és milyen tantárgyból van rá szükségük, 1200 és 2000 dinár (3600-6000 forint) között mozognak, a kisebb városokban és falvakban valamivel olcsóbban lehet magántanárhoz járni.

Vagyis a magánórák egy gyermek esetében akár havonta 200 euróba (75 ezer forint) is kerülhetnek. Emiatt sok szülő hitelt kényszerül felvenni, hiszen egy minimálbérből, de még egy átlagfizetésből sem futja ennyire. A szülők sokszor a saját ambícióikat akarják megvalósítani a gyereken keresztül, fontosabbnak tartják a jegyet a tudásnál.