Több mint 100 tonna energetikai felszerelés szétosztását nyugtázta a napokban Ukrajna energiaügyi minisztérium, alig pár órával azelőtt, hogy megindult volna az eddigi legnagyobbnak mondott orosz rakétatűz, melynek következtében egy ukrán légelhárító rakéta véletlenül Lengyelországban pusztított.

Az Egyesült Királyság 73 generátort szállított a kilőtt egységek pótlására, de Írország, Észtország, Németország, Franciaország, Norvégia, Svájc és Ausztria is mintegy 80 tonnányi felszerelést juttatott el Ukrajnának - írja a Kyiv Post.

Ellátási versenyfutás

A javításokhoz szükséges eszközök és anyagok többségét a rakétatámadásoktól leginkább szenvedő régiókba juttatta el a koordinációt végző munkacsoport, amelynek elnöke, egyben a miniszter helyettese, Farid Szafarov megköszönte a segítséget, ugyanakkor további segítséget kért Ukrajna partnereitől, hogy mielőbb helyreállíthassák az energiaellátást.

German Galusenko ukrán energiaügyi miniszter ezután szerdán rendkívüli ülést tartott a Nemzetközi Energetikai Tanácsadó Testület (IEAC) tagjaival, ahol szintén arra kérte a csoportban résztvevő lengyel, cseh, szlovák energiaminisztereket, és a nagyobb nyugati országok képviselőit is, hogy minden segítséget adjanak meg az ukrán villamosenergia-rendszer stabilizálásához.

Az infrastruktúrát célzó csapások következtében Ukrajnában országszerte hatalmas áramkimaradások és vészhelyzeti áramszünetek voltak. A kedd óta tartó intenzív bombázások miatt még Moldovában is áramhiány alakult ki, és egy román távvezeték is lekapcsolt. Az ukrán kormány mostanra már energiaterrorizmusként jellemzi az orosz hadviselés ezen változatás.

Folyamatos bombázás

A rakétatámadások csütörtök reggel is újraindultak, Ukrajna összes régiójában légvédelmi szirénák figyelmeztettek a vörös riadóra. Először Odessza infrastruktúráját, és Dnyipro város közigazgatási központját találták el, innen szaladt végig az újabb bombázás híre.

Mindenkit arra kértek, hogy maradjanak az óvóhelyeken, de már így is több sebesültről adtak hírt a hatóságok az ország különböző pontjairól. Az ukrán légvédelem elvileg Kijev fölött már két orosz rakétát sikeresen kilőtt, de azóta Harkivot is kritikus csapás érte.

A legnyugatabbi ukrán területekről egyelőre nem érkezett hír - elképzelhető, hogy a kedden történtek miatt ezúttal megkímélik Lviv környékét az oroszok, de ettől függetlenül további áramkimaradásokkal és komoly infrastrukturális veszteségekkel számolhatnak az ukránok.