Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint decemberben éves összevetésben 2,6 százalékkal - augusztus óta a legkisebb mértékben - nőttek a termelői árak. Elemzők 3,0 százalékos emelkedést vártak a novemberi 3,1 százalékos növekedés után.

Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkentek a termelői árak. Elemzők 0,2 százalékos növekedésre számítottak a novemberben mért 0,3 százalékos emelkedés után.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,1 százalékkal csökkent, míg az egy évvel korábbihoz képest 2,3 százalékkal emelkedett decemberben. Elemzők 0,2, illetve 2,5 százalékos növekedésre számítottak a novemberben mért 0,3, illetve 2,4 százalékos emelkedés után.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szoros figyelemmel követi a különböző árindexeket az infláció alakulásának megítéléséhez. A Fed, az általa legfontosabb mérőszámnak tekintett személyes fogyasztási kiadások árindexe mellett, a termelői és a fogyasztói árak változását is követi.

A Federal Reserve az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexében határozza meg inflációs célszámát. A 2 százalékos célszámot már több mint öt éve nem érte el a tényleges árindex.

A legfrissebb, novemberi adatok szerint havi összevetésben 0,1 százalékkal, éves szinten pedig 1,5 százalékkal nőtt az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások árindexe.

A munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken teszi közzé a fogyasztói árak decemberi alakulását tükröző adatokat. Elemzők arra számítanak, hogy havi összevetésben 0,2 százalékkal, éves szinten pedig 2,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, a novemberben mért 0,4, illetve 2,2 százalék után.