Az elmúlt napokban rekordszámú menekült jutott át a lengyel-fehérorosz határon - jelentette e Reuters a lengyel hatóságok beszámolója alapján. Lengyelország és Litvánia az elmúlt időszakban azzal kénytelen szembe nézni, hogy a belorusz hatóságok válaszul a EU szankcióira a fehérorosz rezsimmel szemben megnyitotta nyugati határát a menekültek előtt

A két ország olyan komoly problémával került szembe, hogy az EU-hoz fordult segítségért. A vilniusi parlament előtt van a határkerítés építésének terve. Lengyelországot azért is támadja Alekszandr Lukasenka rendszere, mert menedékjogok kínált Kriszcina Cimanovszkaja fehérorosz olimpikonnak, aki a tokiói olimpiai csapat tagjaként a japán fővárosban menekült el hazájából.

Néhány nap alatt a lengyel határőrség 349 bevándorlót tartóztatott fel a határon, akik vélhetően főként Afganisztánból és Irakból érkeztek. Közülük 85-öt egy stadionba vittek ideiglenesen. Idén eddig összesen 871 illegális bevándorlót fogtak el a lengyel-belorusz határon, miközben tavaly összesen 122 menekült érkezett ebből az irányból. Alekszandr Lukasenkát egy éve választották Fehéroroszország elnökéve egy többszörösen elcsalt szavazáson.