A történelem során először Lengyelország vált az Ukrajna legnagyobb exportpiacává - írta a Rzeczpospolita. Eddig az oroszok álltak az első helyen e téren, most a második helyre szorultak. Ukrán hivatalos adatok szerint Lengyelország részesedése az ukrán kivitelből 6,7 százalék, Oroszországé 6,2 százalék, Egyiptomé 5,3 százalék, Kínáé 5,2 százalék, Törökországé és Indiáé 5,2-5,2 százalék.

Öt éve még az ukrán export 18,2 százaléka került Oroszországba, Lengyelország részesedése akkor még csak 4,9 százalék volt. Jelenleg azonban Moszkva és Kijev között kereskedelmi háború zajlik - mindkét ország számos korlátozást vezetett be a másikkal folytatott kereskedelemben.

Ami az export szerkezetét illeti a lengyel vásárlók elsősorban mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket vesznek a szomszédos országból. Ezek megelőzik a nyersanyagokat, a vasércet, az elektromos gépeket, a fát és a fából készült termékeket, illetve a bútorokat. A kedvező változáshoz hozzájárul a lengyel GDP erős bővülése is, ami húzza az importot.