Sajtótájékoztatóján Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos arról számolt be, hogy a márciusban megindított vizsgálat valószínűleg az év végéig is eltarthat, akkor lehet majd valós képet kapni a helyzetről.

Komolyan fontolgatjuk, hogy ideiglenes piacvédelmi intézkedéseket vezetünk be július közepe felé. Még nincs eldöntve, hogy pontosan milyen lépésekről van szó - mondta az uniós biztos.

QP | Quality Placement

Pénteken léptek életbe az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság. Ezek hatására az amerikai Harley-Davidson motorkerékpár-gyártó cég hétfőn bejelentette, hogy kiszervezi az Egyesült Államokból az Európában értékesített termékek gyártását. (A Mercedes lett Trump első áldozata - ezt a cikket olvasta?)

Újságírói kérdésre válaszolva Malmström elmondta, hogy nem büntetni akar az EU, a vállalat lépése mindössze a természetes következménye a protekcionista amerikai kereskedelempolitikának. Az amerikai vállalatok nyomást gyakorolnak a kormányzatra, és azt mondják, hogy várjatok egy percet, ez nem jó a gazdaságnak - fogalmazott Malmström.

Az unió 25 százalékos védővámot vetett ki mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben, válaszul az acél- és alumíniumkivitelt sújtó új importvámokra. Az EU tavaly 6,4 milliárd euró értékben exportált acélt és alumíniumot az Egyesült Államokba. Brüsszeli tájékoztatás szerint ezért a jövőben további 3,6 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnek majd ki importvámot - írta az MTI.