A lengyel védelmi minisztérium bejelentette, hogy a lengyel hadsereg 250 darab III. generációs, amerikai M1A2 Abrams SEPv3 tankot vásárol - adta hírül a Rzeczpospolita. Ennek a fegyvernek ez legújabb változata, amelyet az amerikai hadsereg 2019-2020-ban rendszeresített. A megrendelés a harckocsikon kívül egy csomag logisztikai háttéreszközt és tananyagot is tartalmaz, értéke több mint 23 milliárd zloty (1,84 ezer milliárd forint).

A szerződés értelmében az első tankok 2022-ben érkeznek Lengyelországba. A minisztérium szerint legjobban felszerelt és legmodernebb harckocsikat rendelték meg, amelyek első számú feladata, hogy már a látványukkal elriasszanak a lengyel határok mellől bármilyen agresszort. Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypár,t a Jog és Igazságosság elnöke, aki miniszterelnök-helyettesi szerepében vett részt az üzletet bejelentő sajtótájékoztatón, úgy véli, hogy állati jó hadserege lesz Lengyelországnak.

Az Abramsok megvásárlása csak az első lépés, amellyel bevezetik az új, nagy modernizációs programot a lengyel haderőnél. Semmilyen további részletet nem árult el, mint ahogy arról sem beszélt, hogy mi lesz a korábbi modernizációs programmal, amit még be sem fejeztek. Kaczynski szerint a modernizáció feltétlenül szükséges a jelenlegi fenyegetettség mellett. Az orosz medve ugyanis nem alszik téli álmot.