A Journal du Dimanche hetilapnak adott, távozása előtt adott interjújában Macron nem csak lekicsinyelte azokat a félelmeket, hogy Putyin valódi stratégiai célja Ukrajna elfoglalása, hanem békejobbot is nyújtott Oroszországnak, mondván, hogy megérti Moszkva igényét, hogy megvédje biztonsági érdekeit – írja a Politico.

"Az Oroszországgal folytatott párbeszéd intenzitása és ez a moszkvai látogatás valószínűleg megakadályozza, hogy egy katonai műveletre sor kerüljön. Ezután megvitatjuk a de-eszkaláció feltételeit" - mondta Macron. "Mindig is lényegi párbeszédet folytattam Putyin elnökkel, és a mi felelősségünk az, hogy megoldásra jussunk ebben a történelmi helyzetben ".

Putyin mintegy 130 ezer katonát vonultatott fel Ukrajna Oroszországon és Fehéroroszországon belüli határainál, ami egy közelgő invázió veszélyét mutatja.

Macron azonban azzal érvelt, hogy Putyin végső célja nem a hódítás. "Oroszország geopolitikai célja ma egyértelműen nem Ukrajna, hanem a NATO-val és az EU-val való együttélés szabályainak tisztázása" - mondta.

Oroszország számos követelést támaszt, többek között azt, hogy a NATO vállalja, hogy nem terjeszkedik, különösen kelet felé, Ukrajnába, és hogy katonai infrastruktúrája megmarad úgy ahogy 1997-ben volt.
Sok NATO-tagállam csípőből elutasítja Oroszország kívánságlistáját, és olyan nemzetek, mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország és Törökország felfegyverzik Kijevet, hogy megpróbálják visszatartani Putyint a határátlépéstől.

Macron azonban azt mondta, Oroszországnak jogában áll biztonsági garanciákról tárgyalni. "Ukrajna vagy bármely más európai állam biztonsága és szuverenitása nem lehet kompromisszum tárgya, miközben Oroszország számára is legitim, hogy felveti saját biztonságának kérdését".

Az alku megkötése azonban azt jelentheti, hogy valamit fel kell adni. "Nagyon reálisnak kell lennünk. Egyoldalú lépéseket nem fogunk tenni, de a helyzet romlását mindenképpen el kell kerülni" - érvelt.
"Meg kell védenünk európai testvéreinket, olyan új egyensúlyt javasolva, amely képes megőrizni szuverenitásukat és békéjüket. Ezt úgy kell megtenni, hogy közben tiszteletben tartjuk Oroszországot és megértjük ennek a nagyszerű népnek és nagyszerű nemzetnek a fájdalmait" - mondta a francia elnök.

A hétfői Putyinnal való találkozó után Macron másnap Kijevbe utazik, hogy tárgyaljon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.