Az eredeti tervek szerint Belarusz azt tervezte, hogy két, egyenként 1200 megawattos orosz reaktorral építi meg első atomerőművét, ami Alekszandr Lukasenko államfő szerint az orosz gáz- és olajszállításoktól való függetlenedést szolgálta volna. A napokban azonban Mikalaj Hrusa, az atomenergia osztály vezetője váratlanul közölte, hogy erősíteni kell a nukleáris erőmű programot, és négy atomreaktort kell építeni. Ez sem változtat azonban azon, hogy az új erőmű nem csökkenti, hanem növeli Belarusz függését Oroszországtól - írta a Belarus Digest. Oroszok tervezik és építik, adják az üzemeltetéshez a szakértőket és a fűtőanyagot, szállítják el a kiégett fűtőelemeket.

Az erőművet Asztravec városától 18 kilométerre, a litván határ közelében akarják megépíteni - Vilnius heves tiltakozása ellenére.A közelségen túl az aggasztja a litvánokat, hogy az erőmű hűtővize a fővárosukon átfolyó Vilja folyó szolgáltatja majd, környezetvédelmi veszélyt jelentve az egész térségre. A tervek a Rosatomtól érkeznek, és a kivitelező annak leányvállalata, az Atomsztrojexport. Nyilván elsősorban ennek köszönhető, hogy Oroszország 10 milliárd dolláros hitellel támogatja meg a projektet - bár annak teljes költségét eddig csak 9 milliárdra becsülték, amiből 6 milliárd dollárba kerülne maga az erőmű, 3 milliárdba pedig a szükséges infrastruktúra.

A minszki Telegraf szerint a 10 milliárdos, 10 év alatt 30 egyenlő részletben félévente törlesztendő kölcsön csak a költségek 90 százalékát fedezi, a hiányzó 10 százalékot Belarusznak előre le kell tennie. A belarusz parlament - zárt ülésen - már ratifikálta is a szerződést. Az Atomsztrojexporttal a parlamenti aktus előtt tíz nappal írták alá a megállapodást az első két reaktor megépítéséről. A Belapan hírügynökség úgy értesült, hogy a helyszínen már megkezdték az előkészítő munkálatokat.

A projekt ugyanakkor több ország gazdasági érdekeit sérti, leginkább azokét, akik maguk is atomerőmű építését tervezik, nem utolsósorban annak reményében, hogy az energiatermelésből kivont német reaktorok okozta ottani energiahiánynak köszönhető jó piacot találnak az új erőműveik termelte áramnak. Oroszország a kalinyingrádi enklávéban - a Nyugat-Európához legközelebb eső területén - épít atomerőművet, ami 2016-ban már működni fog, vagyis egy évvel az első belarusz reaktor előtt. De nukleáris erőmű építésére készül Lengyelország és Litvánia is, s ezek is be fognak szállni a német árampiacért induló atomversenybe.