Angela Merkel elmondta: a kelet-ukrajnai helyzetről szóló jelentések "erősödő orosz katonai jelenlétről" szólnak, és arról, hogy újabb térségeket ért el a válság. Ezért ismét foglalkozni kell a Moszkva elleni büntetőintézkedések ügyével. Az EU a válság diplomáciai megoldását szorgalmazza, de már a tagállami vezetők márciusi csúcstalálkozóján világossá tette, hogy nem riad vissza az újabb szankcióktól, ha tovább súlyosbodik a helyzet. A szombati brüsszeli értekezleten ennek alapján kell tárgyalni arról, hogy miként reagál a közösség - mondta a német kancellár.

A német törvényhozás alsóháza, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke, Norbert Röttgen szerint a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács ülésén nem csak tárgyalni kell az újabb szankciókról, hanem azonnal dönteni is kell azok bevezetéséről.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a késlekedést Európa gyengeségének jeleként értékelné és tovább folytatná az ukrán válság elmélyítését célzó tevékenységét - nyilatkozott Röttgen.

Az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikus hangsúlyozta: nem szabad várni, mert egyértelművé vált, hogy "Oroszország tankokkal és katonákkal jelent meg Ukrajnában".