Miután az Angela Merkel vezette konzervatív blokk (CDU/CSU) és a szociáldemokraták (SPD) rendezték a vitájukat az oktatás, a nyugdíjak, az egészségügy és a migráció kérdésében, már csak néhány nyitott kérdés maradt az asztalon - szivárogtatták ki a sajtónak a tárgyaló felek. A legnagyobb távolság a bevándorlók ügyében volt a pártok között.

A konzervatív pártok határozatlan ideig fenn akarják tartani a családegyesítéssel kapcsolatos tilalmat, míg a szociáldemokraták nagyvonalúan kezelnék az ügyet. Mint a Bloomberg cikkéből kiderül, végül abban maradtak, hogy július végéig fennmarad a családegyesítés korlátozása, nevezetesen a menekültek nem hozhatják át családtagjaikat hazájukból Németországa, aztán visszatérnek a kérdésre.

Oktatás, egészségügy

Az oktatás területén 11 milliárd euró keretösszegű csomagot fogadtak el (ez több pénz, mint amekkora hitel Magyarország kap Oroszországtól a paksi bővítésre) - tudósított a Reuters. Az SPD vezetői abban bíznak, hogy ez a megállapodás a párt sok olyan tagját a koalíció folytatása mellé állítja, akik eddig ellenezték ezt.

A nyugdíjak területén elfogadták azt a kompromisszumot, miszerint az időskori juttatásnak el kell érnie a jogosult átlagos jövedelmének legalább 48 százalékát, miközben tb-befizetéseik nagyságát 20 százalékban maximálnák. Előreléptek a felek abban az ügyben is, hogy közelítsék egymáshoz az állami és a magánegészségügyben foglalkoztatott orvosok fizetését.

Változó hangulat

A németek immáron több mint négy hónapja várnak arra, hogy politikai elitjük összehozza az új kormányt a szeptemberi parlamenti választások eredménye alapján - emlékeztetett a Bloomberg. Az elmúlt hetek legizgalmasabb kérdése az volt, hogy az SPD 440 ezer tagja hajlandó-e követni a pártvezetést, amely a választások utáni elutasító álláspontjához képest 180 fokos fordulatot végrehajtva a koalíció folytatásának hívévé vált.

Idegesítheti a párttagokat, hogy a szociáldemokraták támogatottsága az ARD műsorszolgáltató legfrissebb közvélemény-kutatása szerint egy százalékponttal, 18 százalékra esett, ami az ARD megrendelésére készülő felmérések történetében a legalacsonyabb adat.

Ugyanakkor lehet, hogy ez csak azt az érzést erősíti az SPD köreiben, hogy a kormányzás folytatása a kisebb rossz az előrehozott választásokkal szemben. A ZDF felmérése szerint ugyanis immáron a szociáldemokraták 60 százaléka támogatja a kormányzás folytatását a CDU/CSU párossal, szemben a januári 47 százalékkal. Az ezt határozottan ellenzők aránya 39 százalékra csökkent 51 százalékról.

Mézes madzag

Angela Merkel eközben jó ütemben dobott be egy mézes madzagot annak érdekében, hogy meghozza politikai partnerei kedvét a kormányzáshoz. Nevezetesen jelezte, hogy a jövendő kormány több pénzt osztogathat el, mint korábban tervezték, ugyanis a költségvetés többlete a combos gazdasági növekedésnek köszönhetően nagyobb lesz a vártnál.

A három párt vezetői előzetesen 46 milliárd euró extrajövedelem elköltéséről állapodtak meg január eleji előzetes tárgyalásukon (ez négy és fél paksi hitelnek felel meg), amelyet 2021-ig költenének el, ám ennél több lehet a szütyőben. Ez extratámogatásokat egyébként a digitális átállást szolgáló projektre, fejlesztési programokra, külügyi és védelmi célokra fordíthatják - emlékeztetett a kancellár.

A fotó forrása: Stefan Sauer/AFP