Angela Merkel határozottan jelezte, hogy kész felpörgetni Németország és Franciaország együttműködését az EU reformja érdekében - írja a Financial Times. A német kancellár úgy látja, hogy nagyon magas szintű konszenzus alakult ki a két ország vezetése között ebben az ügyben. Merkel lényegében Emmanuel Macron hét eleji nagy beszédére reagált, amelyben francia államfő konkrét javaslatokat tett az előrelépésre.

Volt azonban eddig egy nagy különbség a két vezető hozzáállása között. Míg Macron már a tavaszi elnökválasztási kampányban is az unió erősítése mellett érvelt, Merkel a szeptemberi parlamenti szavazás előtt kerülte a témát. Miután a német konzervatívokat megosztja az uniós integráció szorosabbra fogásának kérdése, nem akarta feszegetni a belső konfliktust generáló ügyet.

Több csúcs lesz

A német politikus Tallinban nyilatkozott, ahol Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke meghívására EU-tagállamok vezetői beszélgettek az unió jövőjéről. Munkavacsorájukon, amelyet külön kétoldalú találkozók is követtek, észt ínyencségeket szolgáltak fel nekik a capuccino mellé.

A kiszivárogott hírek szerint Merkel úgy látja, hogy a változásokhoz sűrűbben kellene találkozniuk az uniós országok első számú vezetőinek. Azaz a jövőben gyakrabban tarthatják az elmúlt években nagyjából félévente tartott csúcstalálkozókat. Macron hosszasan beszélt kollégáinak a hét elején felvázolt terveiről - ezért is tartott az este kilenckor kezdődött találkozó még bőven éjfél után is.

A részletek is látszanak

Merkel beindult: kijelentette, hogy Európa nem vesztegelhet tovább, ezért gyorsan meg kell kezdeni a tárgyalásokat a jövőről. A részletekről kiderült, hogy egyetértés lehet az Európai Monetáris Alap felállításában, amely az IMF mintájára támogatást nyújthatna a pénzügyi gondokkal küszködő uniós országoknak.

A kancellár emellett üdvözölte Macron felvetései közül a német és a francia vállalati adórendszer, illetve a fizetésképtelenséggel kapcsolatos szabályozás harmonizálását. Kiemelte továbbá a migráció és a védelem ügyét, amelyekben minél előbb erősíteni kellene az európai együttműködést. Végül megjegyezte, hogy a francia államfő javaslatai napirenden lesznek a most induló berlini koalíciós tárgyalásokon is.

A találkozón egyébként a résztvevők összevetették Macron "projektcentrikus" terveit Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke inkább az intézményfejlesztésre koncentráló uniós reformjavaslatival. Az utóbbiak új uniós tisztviselői posztok létrehozását is tartalmazzák. A tagállamok vezetőinek szívéhez a francia államfő megközelítése áll közelebb - szivárgott ki a tanácskozásról.

(A nyitókép forrása: Emmanuel Dunand, AFP)