A találkozó célja, hogy megerősítsék az egymás közti "mély és tartós" kapcsolatot, mint NATO-szövetségesek, egyúttal néhány olyan kérdést is megvitatnak, amelyben nézetkülönbség van a felek közt - írja a Reuters híre alapján a Népszava.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője elmondta, a két vezető megbeszélésén szóba kerülnek azok a zsarolóvírusok, amelyek az Egyesült Államokban és világszerte támadják a vállalatokat, de szóba kerül Oroszországból Németországba tartó Északi Áramlat 2 gázvezeték ügye is. Utóbbi projektet Washington ellenzi.

Psaki elmondta, hogy ez egy "hivatalos munkalátogatás" lesz, amelynek célja a két ország közötti partnerség megerősítése, valamint arról is beszélnek, hogyan lehet az együttműködést szorosabbá tenni. Ez lesz Merkel első washingtoni látogatása Biden januári hivatalba lépése óta.

Az amerikai elnök korábban azt mondta, hogy javítani szeretné Németországgal való kapcsolatát, mivel szüksége van Berlinre ahhoz, hogy kezelni tudjon olyan kérdéseket, mint a klímaváltozás, a gazdasági fellendülés, vagy éppen a Kínával vagy Iránnal való viszony.