Nem sok okunk van arra, hogy az olajárak további növekedésére számítsunk 2018 első negyedévében - mondta a CNBC-nek Harry Colvin, a Longview Economics igazgatója és vezető elemzője. Az OPEC ugyanakkor - amelynek Oroszországgal összehangolt - kitermeléskorlátozása 2017 második felében látványosan növelte a fekete arany árát, további drágulást jósol.

Az olajkartell szakértői arra számítanak, hogy a kitermelés korlátozása nyomán lassan a sokéves átlagnak megfelelő szintre csökkennek a világban felhalmozott olajkészletek, és a túlkínálat hanyatlásának köszönhetően nő a fekete arany ára.

Colvin viszont úgy látja, hogy ha nem eszkalálódik a geopolitikai feszültség a Közel-Keleten, akkor alább fog hagyni a kereskedők 2017 végi optimizmusa. A mostani dráguláshoz ugyanis hozzájárul a bizonytalan jövő miatt érzett aggodalmuk.

Már megint az olajpala

A Goldman Sachs és az OECD, illetve az USA energiaipari piackutató szervezetei (az IEA, illetve at EIA) egyaránt erős félévet jósolnak 2018 elejére. A bankház elemzői szerint a londoni Brent hordónként 62 dollárra, az észak-amerikai WTI 57,5 dollárra drágulhat. Korábban 58, illetve 55 dollárt jósoltak. Az IEA és az EIA egyaránt arra számít, hogy a fekete arany kereslete 1,3 százalékkal emelkedik.

A kérdés az, hogyan reagálnak az USA olajpala-termelői a magasabb árra - hívja fel a figyelmet Colvin. Az elmúlt évben meglepték az olajpiacokat azzal, hogy az árak megugrásával szinte párhuzamosan, gyorsan beindították a kitermelésüket. Ma már az amerikai olajkitermelés kétharmada tőlük származik. Colvin szerint ha igazán felpörög a kitermelésük, akkor akár 45-50 dollárig eshet a fekete arany ára.

Az első félévben befolyásolja az árak alakulását az is, hogy Szaúd-Arábia, az OPEC legnagyobb olajtermelője tőzsdére akarja vinni az állami Saudi Aramco olajcéget. Ennek részvényára szorosan kapcsolódik az olajéhoz, ami arra ösztönzi a királyságot, hogy kitartson az magas árakat megtámogató termeléskorlátozás mellett.

Árvasaló

Az OPEC és Oroszország termeléskorlátozását - amellyel napi 1,8 millió hordó olajat tartanak vissza a piacról - 2018 végéig meghosszabbították, ami kivasalja az árakat - véli Chris Main, a Citi energiastratégája. Más szóval, aki az árak hullámzásán akar keresni, az hoppon marad.

Main összességében 57 dollár/hordós olajárat vár 2018. március végére, mert a gyenge piac fékezi a drágulást. Erre válaszul megerősödhet az OPEC elszántsága a kitermeléskorlátozás betartása mellett. Ha azonban esetleg nagyobb súllyal esne latba a szaúdiaknál a költségvetési bevételek fokozása, s ezért növelnék az exportot, az ellenkező hatással járna.

Geopolitika

Az árakat 2018 elején elsősorban geopolitikai események befolyásolhatják - véli Stephen Brennock, a PVM Oil Associates befektetési társaság elemzője. Szerinte az USA és Szaúd-Arábia viszonyának rosszabbra fordulása a fő kockázat, ám idővel Venezuela adósságválsága is komoly hatással lehet az OPEC exportjára.

A dél-amerikai ország a világ legnagyobb ismert olajkészletei felett terül el, ám gazdasági bajai miatt az elmúlt időszakban 30 éve nem látott mélypontra esett olajkitermelése.

Mindent egybevetve az elemzők nem számolnak olyan tényezővel, amely a feje tetejére állítaná az olajpiacot január után. A szakértők jóslatainak eredője azt mutatja, hogy a Brent 59 dollár/hordós árral 2018 végén nagyjából ott állhat majd, mint 2017 utolsó napjaiban. Nagy kérdés, hogy 12 hónap alatt milyen hullámzások nyomán tér vissza a mostani üzemanyag, s ezek hogyan éreztetik hatásukat a benzinkutaknál

A nyitókép forrása: Shutterstock.com