Az elmúlt 17 évben, amióta Vlagyimir Putyin áll Oroszország élén (főként elnökként, de négy évig miniszterelnökként) jelentősen nőtt a nyomorban élők száma - állította Iwona Wisniewska orosz szakértő, a lengyel Keleti Tanulmányok Központjának elemzője a Rzeczpospolitának nyilatkozva. Bár a recessziónak vége, a szakértők a következő 2-4 évben arra számít, hogy a gazdasági növekedés elmarad a világgazdaság átlagától.

Az 2014-es ukrajnai beavatkozás nyomán bevezetett nyugati gazdasági szankciók és a kőolaj árának szintén akkor kezdődött zuhanása összesen körülbelül 600 milliárd dollár veszteséget okozott négy év alatt, ebből 400 milliárd a kőolaj áresésének tudható be. Moszkva ellenintézkedése, az európai élelmiszerimport korlátozása visszaütött az oroszokra: az áruk, amelyeket megvásároltak drágábbak és rosszabb minőségűek lettek. A hamisított termékek mennyisége megugrott - mondja Wisniewska.

Nyomult az állam

Eközben Putyin uralkodásának 17 éve alatt átszabták a gazdasági tulajdonosi szerkezetet. Az 1998-as krízis előtt az állami szektor a GDP 25 százalékát termelte, míg jelenleg ez az arány körülbelül 60 százalék. Ennek a hatalmas visszaállamosításnak az lehet a fő oka, a Kreml könnyebben érvényesítheti akaratát a gazdaságban. Ennek aztán meg is van a következménye: a szakértő szerint rontja az orosz gazdaság teljesítményét.

Wisniewska elmondta, hogy a következő három évben az orosz kormány komolyan megvágja a kiadásokat, még a védelmi iparban is. A mundialt nagyon jól megszervezték, a sportolóknak jó lehetőségeket biztosítottak, nem sajnálva a pénzt. Pár dolog azonban, amit beterveztek, nem készült el: ilyen például a Kazany és a Moszkva közötti gyorsvasút, és számos közút felújítása.

A Moscow Times szerint a legtöbb pénzt a szállítási infrastruktúrára, stadionok építésére és a külföldiek elhelyezésére költötték. Ugyanakkor a Moody's Investor Service úgy látja, hogy a kiadások, még a szállításra fordított befektetések sem lesznek túlzottan nagy hatással később az orosz gazdaságra. A szervezők több mint 1,2 millió külföldit várnak - ez legalább az idegenforgalomra rövid ideig kedvező hatást gyakorol.

Kaszálhat a lengyel sör

A sör átlagosan fél százalékkal kevesebbe kerül majd, mint az előző mundialon - számolták ki a BNP Paribas szakértői. A lengyel sör a világbajnokságra Oroszországba utazó hazai szurkolók kedvéért érkezett a rendezvényre. Egy lengyel drukker, ha az átlagfizetésért dolgozik, 338 üveg sörrel többet tud venni most, mint négy évvel ezelőtt.

Az árcsökkenés főként a gyenge tavalyi szezonnak köszönhető. A vállalatok igyekeznek behozni az esős idő és a nagy sportesemény hiányából fakadó veszteségeiket, ezért késhegyig menő harcot folytatnak a vásárlókért. A lengyel csapolt sör a Pinta sörfőzdéből már megérkezett Szentpétervárra. "Nem túl erős, frissítő sört készítettünk, amely a meccsek alatt és azokon kívül is jól eshet a fogyasztóknak" - mondja a sörfőzde képviselője.

A fotó forrása: Reuters