Emmanuel Macron francia államfő felelőtlenül nyilatkozott, amikor azzal kommentálta az amerikai hadsereg egységeinek váratlan kivonását Szíriából, hogy a NATO "agyhalott" szervezet - idézte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök nyilatkozatát a Financial Times. Macron szerint azzal, hogy Donald Trump amerikai elnök NATO-egyeztetés nélkül hozta meg ezt a döntést - amelynek nyomán nem mellesleg utat nyitott a török hadsereg előtt, amely szíriai területeket foglalt el -, gyakorlatilag megszűnt a katonai szervezet tagállamainak elkötelezettsége egymás kölcsönös védelme mellett.

Morawiecki szerint azonban a NATO a szabadság és a béke legfőbb őrzője és francia kollégájának a kölcsönös védelem feladásáról szóló megjegyzése "veszélyes". Úgy véli, ezzel kétségeket ébresztett az iránt, hogy Franciaország a maga részéről tartja-e még a vállalásait vagy sem. A lengyel kormányfő úgy gondolja, inkább az a baj, hogy a párizsi kormány nem teljesíti azt a NATO-követelményt, miszerint minden tagállamnak legalább a GDP-je két százalékét kell védelmi kiadásokra fordítania.

Fagyos lehelet

Megemlítette még az Oroszországot és Németországot az Északi-tenger fenekén közvetlenül összekötő Északi Áramlat 2. gázvezetéket, amely szerinte aláássa Európa energiabiztonságát, mivel kiszolgáltatja a kontinenst a szállítónak. Ahogy egyesek fogalmaznak, a vezetéken érkező gáz vásárlásával - mivel az aránytalanul nagy bevételeket biztosít az oroszoknak - az európaiak gyakorlatilag a fegyverkezéshez biztosítanak pénzforrást Moszkvának.

Végül tett egy barátságtalan megjegyzést Macron diplomáciai kezdeményezéseire, amelyek célja, hogy belátható időn belül javuljanak az EU-orosz kapcsolatok. A lengyel miniszterelnök világossá tette, hogy országa biztonságának első számú garantálója a NATO. Macron és a franciák más helyzetben vannak, mint a lengyelek, akik Oroszország közelsége miatt a nyakukon érezhetik a Kreml fagyos leheletét. Ezért elvárná, hogy a kontinens nagyobb biztonságban lévő országainak vezetői szolidaritást mutassanak a lengyelekkel, ha az orosz veszélyről van szó.