A brit jegybank monetáris tanácsa csütörtökön bejelentett egyhangú döntésével az augusztusban kialakult monetáris alapállást hagyta változatlanul. Az augusztusi kamatdöntő ülésen a bank 0,25 százalékos újabb történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt. A jegybank abban a hónapban 435 milliárd fontra (150 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot is meghirdetett befektetési besorolású vállalati kötvényekre.

Korábban voltak olyan elemzői és piaci várakozások, hogy a Bank of England a novemberi kamatdöntő ülésen 0,10 százalékra csökkenti tovább alapkamatát, de az időközben ismertetett inflációs, valamint reálgazdasági aktivitási adatok alapján ezt a várakozást a piac azóta kiárazta.

QP | Quality Placement

Nőtt a borúlátás - hosszabb távra

Csütörtökön kiadott új inflációs jelentésében a Bank of England a vártnál jobb legutóbbi makrogazdasági számok alapján javította idei és jövő évi GDP-növekedési előrejelzését, 2 százalékról 2,2 százalékra, illetve 0,8 százalékról 1,4 százalékra. A 2018-ra szóló növekedési prognózist a jegybank ugyanakkor 1,8 százalékról 1,5 százalékra rontotta.

A hosszabb távú növekedési előrejelzés gyengítését a bank elsősorban azzal indokolta, hogy a font jelentős - a tavaly mért legutóbbi csúcshoz képest 20 százalékos - leértékelődése miatt a következő években várhatóan meredeken megugrik az infláció, és ez kikezdi a háztartások vásárlóerejét. A Bank of England új előrejelzése azzal számol, hogy az éves inflációs ráta a jelenlegi 1 százalékról 2018-ra 2,75 százalék körüli szintre gyorsul.

A brit kormány 2 százalékos éves inflációs cél követését írja elő a Bank of England számára
Londoni pénzügyi elemzők a jelenlegi árfolyamkörnyezetben a jegybanki előrejelzésnél is meredekebb inflációs gyorsulást várnak.

Küszöbön a pénzromlás?

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics új prognózisa szerint az éves brit infláció már a jövő év első felében átlépi a 2 százalékot, 2018-ban 3,2 százalékon tetőzik.

A cég modellszámításai szerint azonban ha a font további 5-10 százalékkal gyengül, az infláció 3,5-4 százalékon is tetőzhet a következő években, és egy ilyen mértékű további árfolyamzuhanás már fontválságot is jelezhet.

A Capital Economics londoni elemzői szerint mindezt egybevetve már valószínűtlen, hogy a Bank of England újabb kamatcsökkentésre szánná el magát, szerintük a következő kamatmódosítása már emelés lesz.