Kevesen tudnak ellenállni Szlovákiában az alacsony kamatoknak, ami hitelfelvételi boomhoz vezetett - derült ki a pozsonyi Új Szó cikkéből. A lakossági hitelek GDP-hez aránya a közép- és kelet-európai régió országai közül Szlovákiában a legnagyobb: elérte a 40 százalékot. A lakosság csak az elmúlt egy évben 3,54 milliárd euró hitelt vett fel.

Az éves növekedés szempontjából Szlovákia az eurózóna összes országát előzi. Míg 2016 októberében a lakosság 28,73 milliárd euróval tartozott a pénzintézeteknek, 2017. októberre ez 32,27 milliárd euróra nőtt. A szlovákiai családok mára jóval több adósságot halmoztak fel, mint a sokkal többet kereső olaszok, miközben Olaszországban az átlagbér 2590 euró, míg Szlovákiában csupán 948 euró - nyilatkozta Zdenko Stefanides, az Általános Hitelbank (VÚB) elemzője.

Intézkedések

A nagy gondot az jelentheti, ha az Európai Központi Bank elkezdi növelni az alapkamatot. Mivel a hitelkamatokat csak pár évre kötik le, a háztartásoknak jelentős pluszkiadást jelenthet a kamatemelés, amire a többség nincs felkészülve. Ha a kamatok emelésével párhuzamosan romlana a gazdasági helyzet, az rengeteg háztartást sodorna a csőd szélére - figyelmeztet a jegybank.

Emiatt a pozsonyi központi bank több megszorító intézkedést is hozott. Az év elején életbe lépett új szabályok szerint a fogyasztási hiteleket felvevők például a havi törlesztőrészletekre bevételeik legfeljebb harmadát fordíthatják. A jelzáloghitelek esetében a törlesztést követően a hiteligénylő bevételeinek legalább a 15 százaléka meg kell, hogy maradjon a számláján, ami nyártól 20 százalékra nő.