Az először Indiában októberben regisztrált új koronavírus-mutáns lehet az Egyesült Királyságban a kórokozó domináns változata – figyelmeztetnek tudósok a CNBC cikke szerint. Ez a mutáns felel a dél-ázsiai országot két vállra fektető járványhullámért. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a B.1.617 variánst ezért az aggodalmat keltő mutánsok között tartja számon. A szigetországban ennek három alváltozata közül a B.1.617.2 terjed.

Jellemzője, hogy hétről hétre megkétszereződik azok száma, akiket megfertőz, így 500 körüli értékről 1300 fölé, majd 3200 fölé nőtt az „áldozatainak” száma. Jó hír hogy a kórházba kerülők nem lettek többen. A brit kormány válaszul a fertőzések felgyorsulására felpörgette az oltási kampányát azokon az észak-angliai területeken, amelyek a legsúlyosabban érintettek. Így őrült verseny kezdődött a gyors vírus és a gyors oltások között.

A szakértők legnagyobb gondja, hogy nagyon keveset tudnak az indiai vírusról. Lawrence Young virológus professzor szerint a vakcináció megelőzheti az egyedi fertőzéseket, de a fertőzések terjedésének aligha képes útját állni. Nem tudjuk, hogy a beoltottak között terjed-e az indiai mutáns, illetve a beoltottak megfertőzhetnek-e másokat.

A legrosszabb forgatókönyv szerint a B.1.617.2-es változat 40-50 százalékkal fertőzőbb, mint a B.1.1.7-es, azaz az angol mutáns, lehet, hogy miatta többen kerülnek kórházba, mint 2021 januárjában és esetleg még a vakcinákat is nagyobb eséllyel cselezi ki, mint más koronavírus-változatok. A WHO adatai szerint az indiai vírus a világ 44 országában jelent meg, ezen belül Európában is elterjedt.