Az Egyesült Királyságban 2022-ben 93 százalékkal növekedett a napenergiával kapcsolatos bűncselekményekről szóló bejelentések száma az előző évhez képest. Ez az emelkedés jelentős részben a kis értékre elkövetett lopási ügyek elharapódzása miatt van, mivel a dráguló energia és a megélhetési válság egyre jobban érezteti hatását – nyilatkozta a PV Magazine-nak James Taylor főfelügyelő, a brit rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó egységének vezetője – írja Villanyautosok.hu.

Dél-Olaszország különösen érintett

De az Egyesült Királyságban tapasztalt jelenség korántsem egyedi. A Viamon német napelemes biztonsági vállalkozás beszámolója szerint Európában egy év alatt több mint ötezer „nagyobb” napelemes lopás történt, melyből négyszázat Németországban regisztráltak. A vállalat ügyvezető igazgatója, Oliver Strecke szerint az ebből a szempontból leginkább fertőzöttnek tekinthető Dél-Olaszországban a napelemes bűncselekmények aránya tízszer nagyobb az európai átlagnál.

James Taylor főfelügyelő, aki a DeterTech vagyonvédelmi vállalat és a londoni Schroders vagyonkezelő által szervezett Solar Crime Open Day rendezvényen tartott előadást, és arról számolt be, hogy a tavalyi évben 48 százalékkal nőtt a napelemparkokból történt kábel- és napelemlopások száma.

Oliver Strecke szerint az európai napelemes lopások jellemzően 60.000 euró kárt okoznak, ha a javításokat és a kieső bevételt is figyelembe vesszük.

Profi tervezés, profi rajtaütés

A napelemes bűncselekmények számának növekedését megerősítette Rachael Oakley, a DeterTech bűncselekmények felderítéséért felelős igazgatója. A kábelek ugyanis általában rézből készülnek, aminek most emelkedik az ára, ezért vonzóbbá váltak a tolvajok számára. 

A bűnözők kezdenek felfigyelni a napelemparkokra, mert tudják, hogy ott rézkábelek, és napelemek vannak.

Rachael Oakley azt is elmondta, hogy a szervezett bűnözői csoportok úgy tervezik meg a bűncselekményeket, mint egy üzletet:

Nagyon világos elképzelésük van arról, hogy mit fognak ellopni, gyakran tartanak előzetes terepszemlét, hogy feltérképezzék a behatolási pontokat, tudják, milyen eszközöket fognak használni, és hogyan fognak sietve be- és kijutni.

Strecke szerint a szervezett fosztogatók alkalmanként általában 100-300 panelt távolítanak el, ami akár 10 tonnát is nyomhat. Elmondta azt is, hogy egy esetben a tolvajok egy hétvége alatt több mint 15 ezer panelt szereltek le, ami 5 MW termelési kapacitásnak, vagyis egy közepes méretű napelem-parknak felel meg.