Azt már hetek óta tudni lehet, hogy a nyár végére fokozatosan újra elérhetővé válhatnak a napelemes pályázatok. A lakossági pályázat hivatalos kormányzati oldalán most megjelent tájékoztató szerint jelentős egyszerűsítések történtek a elszámolás szabályaiban. A 61 oldalas felhívás első olvasatra persze nem tűnik egyszerűen értelmezhető szövegnek, ám fontos változásokról és könnyítésekről szól – pláne, ami az adminisztrációs kötelezettségeket jelenti. 

Azt ígérik, hogy így gördülékenyebbé válik az előrehaladás, és gyorsulnak a kifizetések. A könnyítések tervezetten 2023. július 15-én lépnek hatályba, amelyek részeként:

  • egyetlen mérföldkövet kell csak teljesíteni a napelemes rendszer telepítésére irányuló projekteknél 20, míg komplex beruházások esetén 26 hónap alatt.
  • Megszűnik a számla benyújtásra vonatkozó kötelezettség, a fejlesztés megvalósulását, a számlák és szerződések meglétét ehelyett fotódokumentáció alapján és helyszíni ellenőrzéseken kérik számon.
  • A továbbiakban kötelező jelleggel kizárólag a záró elszámolást és beszámolót kell benyújtani.
  • A kivitelező egy-egy beruházási elem elkészülte után is kezdeményezhet kifizetést, ha szükségesnek tartja.

Mostanáig több mint 12 ezer előlegigényre összesen több mint 22 milliárd forintot fizettek ki.

A lakossági napelemes fejlesztéseket támogató kiírás a magyar Helyreállítási Terv része. A kormány már jóval a Terv hivatalos elfogadása előtt meghirdette a pályázatot a hazai költségvetés kötelezettségvállalása mellett. Az első ütem keretének megemelésével minden jogosult benyújtó elnyerte a megpályázott forrást, összesen mintegy 35 ezer beruházás támogatása vált lehetővé. A tavaly megszületett döntések nyomán az év elejétől megindultak az utalások is – derül ki a tájékoztatóból.

A módosított pályázati felhívás már elérhető a https://napelem.palyazat.gov.hu oldalon.

Azt a kormányzati tájékoztatóban is hangsúlyozzák, hogy

az egyszerűsítés miatt a pályázóknak új feladatuk nem keletkezik.

A hatékony átállás érdekében a korábban beérkezett, kizárólag mérföldkövek változtatására irányuló módosítási igényeket jóváhagyás nélkül lezárják.

Végre újraindulhatnak a napelemes pályázatok

Nyár végére fokozatosan újra elérhetővé válhatnak a napelemes pályázatok. A kormány előfinanszírozza a beruházásokat, amíg nem érkezik pénz az Európai Uniótól. Bővebben>>>

Ami viszont fontos: A könnyített feltételek teljes körű bevezetéséig elszámolást, beszámolót átmenetileg nem fogad a rendszer.

Az elért kifizetési ütem fenntartása érdekében az előlegigények mielőbbi benyújtását javasolja a kiíró, eddig ez az összes nyertes pályázat fele esetében történt meg – írják.

A napelempiac túlhevült

A napelempiac lakossági és vállalati szegmensében már korábban is jellemző volt az állami beavatkozás. Bővebben>>>

Azt is hozzáteszik, hogy az állami támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években nemzetközi összevetésben is gyors ütemben nyert teret a napenergia hasznosítása Magyarországon.

A hazai beépített napelemes kapacitások tavaly 1100 megawattal bővültek, mára meghaladták a 4500 megawattot.

E teljesítmény több mint harmadát a háztartási méretű erőművek adják. A pályázati rendszer érdemi egyszerűsítése hozzájárulhat a tiszta napelemes kapacitások további lendületes növekedéséhez. A 2030-ra kitűzött 6000 megawattos cél így már jóval korábban valóra válhat, a következő évtized elejére pedig akár kétszeresen is túlteljesülhet – fejtegetik a kormányzati tájékoztatóban.

Hamarosan újabb nagy boom jöhet az energetika területén

A hálózat „nem térdelhet le” az újfajta kihívások előtt, ám ahhoz, hogy ez így legyen, nagyon sok feladatot kell elvégezni – fogalmazott a Napi.hu-nak adott interjúban Németh Csaba, a villamosipari- és energetikai létesítmények tervezésével és kivitelezésével foglalkozó Forest-Vill Kft. ügyvezetője. Szerinte idővel eljutunk oda, hogy nem lehet majd több megújuló energiát a hálózatba engedni, tárolni kell majd, ekkor pedig az összes napelemes cég meg akarja majd lovagolni a következő nagy boomot – mindenki energiatárolót fog építeni, akár a lakosság számára is. Bővebben>>>