Jen Psaki, a Fehér Ház sajtószóvivője megerősítette, hogy Joe Biden is részt vesz jövő héten a NATO csúcson. Mint ismertette a szövetség folyamatban lévő védelmi erőfeszítéseiről fog tárgyalni, válaszul Oroszország ukrajnai háborújára. A március 24-i találkozón meg fogja erősíteni az Egyesült Államok NATO-szövetségesek iránti elkötelezettségét is - írja a CNBC.

"Az Európai Tanács tervezett csúcstalálkozójához is csatlakozik, hogy megvitassa az Ukrajnával kapcsolatos közös aggodalmainkat, beleértve a transzatlanti erőfeszítéseket, hogy gazdasági költségeket rójunk Oroszországra, humanitárius támogatást nyújtsunk az erőszak által érintetteknek, és foglalkozzunk a konfliktussal kapcsolatos egyéb kihívásokkal" - mondta Psaki.

Psaki nem volt hajlandó megmondani, hogy Biden elutazik-e Lengyelországba, az Ukrajna határain átnyuló humanitárius válságban segédkező NATO-szövetséges országba. Nem volt hajlandó megerősíteni azokat a híreket sem, amelyek szerint Biden személyesen találkozhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Korábban kedden Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elmondta, hogy azért hívta össze a rendkívüli csúcstalálkozót a szövetség vezetőivel, hogy megvitassa, hogyan lehetne Ukrajnát támogatni, miközben az ország harmadik hete küzd az orosz támadás ellen. A Fehér Ház akkor jelentette be Biden útját, amikor Lloyd Austin védelmi miniszter a NATO védelmi minisztereivel találkozik a szövetség brüsszeli központjában tartandó kétnapos tanácskozáson.

A találkozót követően Austin két NATO-tagállamba, Szlovákiába és Bulgáriába is elutazik. Magyarországi látogatás nem merült fel.

"Az ukrajnai helyzettel foglalkozunk majd, de beszélni fogunk néhány hosszabb távú kérdésről is, hogy a NATO-nak hogyan kellene pozícionálnia magát a jövőben" - mondta Julianne Smith, az Egyesült Államok NATO-nagykövete kedden egy újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésen.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.