A Cinema for Peace Foundation nevű német alapítvány szervezésében Nürnbergből pénteken megérkezett Omszkba egy Bombardier Challenger 604-es orvosi repülőgép, hogy a berlini Charité kórházba szállítsa Navalnijt. 2018-ban szintén ők szállították Verzilovot Berlinbe, miután az aktivistát Oroszországban megmérgezték. A Cinema for Peace Foundation hozzátette: a Charité berlini egyetemi kórház kész ellátni Navalnijt.

Angela Merkel német kancellár korábban azt mondta: országa kérésre kész orvosi segítséget nyújtani az ellenzéki politikusnak. A Kreml pedig csütörtökön jelezte, hogy hozzájárulását adja a politikus külföldi kezeléséhez, ha ilyen kéréssel fordulnak hozzá. Erre az ígéretre Jarmis hangsúlyozottan emlékeztetett is pénteken a Twitteren.

Jaka Bizilj filmproducer a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy a hajnalban indult repülőgépen orvosi csoport utazik, és ha a politikus szállítható állapotban van, akkor már várhatóan pénteken Berlinbe viszik. Bizilj közlése szerint a szállítás és a gyógykezelés költségeit magánadományokból fedezik.

Navalnij egy omszki kórház intenzív osztályán fekszik eszméletlenül, miután egy repülőút során rosszul lett. Orvosai szerint kómában van. Egyelőre nem tudni, mi okozta állapotának hirtelen romlását, de az orvosok nem zárták ki a mérgezést - írja az MTI. Az orosz ellenzéki politikus sajtótitkára, Kira Jarmis szerint Navalnij reggel óta csak egy feketeteát ivott. Jarmis úgy véli, a vloggert megmérgezték.

A sajtótitkár emlékeztetett arra, hogy egy éve Navalnijt "megmérgezték" a fogházban, úgy vélekedett, "nyilvánvaló, hogy most is ugyanazt tették vele". Jarmis a feltételezett mérgezést a szeptember 13-án esedékes regionális és parlamenti pótválasztásokkal hozta összefüggésbe.

Egyelőre nincs szállítható állapotban a politikus

Navalnij állapotáról korábban az egyik kezelőorvosa csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy "komoly, de stabil", és ő sem zárta ki a mérgezés lehetőségét. Ehhez képest pénteken Kira Jarmis, az ellenzéki politikus sajtótitkára pénteken a Twitteren az omszki első mentőkórház főorvosára hivatkozva azt írta: egyelőre nincs szállítható állapotban a mérgezéses tünetetekkel kórházba került Alekszej Navalnij.

"A főorvos közölte, hogy Navalnij nem szállítható. Állapota nem stabil" - írta Jarmis, hozzátéve, hogy az orvosok számára nem elegendő indok, hogy a rokonok az elszállítás mellett döntöttek.

Alekszandr Murahovszkij, az omszki mentőkórház főorvosa közölte, hogy Navalnij állapota az éjszaka folyamán "valamelyest javult" de nem elég stabil. Moszkvai és omszki orvosok konzíliuma arra a döntésre jutott, egyelőre nem szabad elszállítani a kórházból, hogy Németországban kezeljék.

"El kell érnünk a páciens (állapotának) teljes stabilizálását" - mondta Murahovszkij, aki szerint még legalább két napot vesznek majd igénybe azok a vizsgálatok, amelyek alapján meg lehet állapítani Navalnij diagnózisát.

Julija Navalnaja, a politikus felesége úgy nyilatkozott, hogy a szállítás elutasítását megelőzően néhány órával az omszki kórházban megkezdődött a szállításhoz szükséges iratok előkészítése. A szibériai városba érkező asszonyt csütörtökön az egészségügyi intézmény sokáig nem engedte be a férjéhez, egyebek között a házastársi viszonyt igazoló okmányt követelve tőle.

Moszkvából a Pirogov orvosi és sebészeti központ, valamint a Burdenko idegsebészeti kutatóközpont szakértőit küldték Omszkba az ellenzéki politikust megvizsgálni.

Teába csempészhették a mérget

Navalnij csütörtökön rosszul lett a Tomszkból Moszkvába tartó repülőgépen, amely rendkívüli leszállást hajtott végre Omszkban. Jarmis azt állította, hogy megmérgezték, és hogy a toxint valószínűleg abba a teába csempészhették bele, amelyet a tomszki repülőtér kávézójában ivott meg.

Ivan Zsdanov, a Navalnij által alapított - és július végén súlyos bírságok terhe miatt feloszlatott - Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának igazgatója a TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint pénteken Omszkban újságíróknak azt állította, hogy Navalnij szervezetében olyan anyagot találtak, amely nemcsak az ő, de a környezete számára is "halálos veszélyt jelent", ezért "mindenkinek védőruhát kell viselnie körülötte". Zsdanov a közlekedési rendőrség egyik munkatársnőjére hivatkozva állította ezt, de az állítólagos anyagot nem nevezte meg.

A TASZSZ-nak egy névtelenül nyilatkozó rendőrségi forrás a mérgezésre vonatkozó információt valótlannak minősítette.

Sajtójelentések szerint Navalnij, Vlagyimir Putyin elnök talán legismertebb bírálója az elmúlt napokban Szibériában tartózkodott, ahol a szeptemberi választásokon indulni szándékozó ellenzéki jelöltekkel találkozott, és feltehetően a magas rangú tisztségviselők korrupcióját leleplező viedóihoz is anyagot gyűjtött.

Családja ragaszkodik külföldi gyógykezeléséhez, egyebek között azért is, mert sajtójelentések szerint bizalmatlan az omszki mentőkórház főorvosával, Alekszandr Murahovszkijjal szemben, aki a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja.