A szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő szakértői testület szerint az adenovírus-vektor alapú AstraZeneca és egy mRNS alapú vakcina - vagyis a Moderna vagy a Pfizer/BioNTech-féle oltás - keverése sokkal erőteljesebb immunválaszt vált ki, mint két adag AstraZeneca oltás. A két adag beadása között négy hetet kell várni.

Ezt az úgynevezett heterogén oltási sémát eddig csak a hatvan éven alattiaknak javasolták, az új ajánlásban viszont életkortól függetlenül mindenkinek.

Ezt a megoldást alkalmazták például Angela Merkel kancellárnál, aki az AstraZeneca készítménye után Moderna-féle vakcinát kapott második oltásként.

A STIKO ajánlásában kiemelte, hogy a második adagot feltétlenül be kell adatni, mert egy oltás nem biztosít kellő védelmet a vírus okozta betegséggel (Covid-19) szemben, ha a delta variáns okozza a fertőzést.

Németországban az AstraZeneca-, a Moderna- és a Pfizer/BioNTech-féle készítmény mellett az egydózisú Janssen-féle vakcinát is használják az oltási kampányban.

A szövetségi kormány adatai szerint csütörtökig 45 817 029 ember - a lakosság 55,1 százaléka - kapott legalább egy adag oltást a Covid-19 ellen. Teljes oltással 30 986 527 ember - a lakosság 37,3 százaléka - rendelkezik.

A vírus alfa nevű, korábban britnek is nevezett, B.1.1.7-es jelzésű változatának szétterjedése révén kibontakozott harmadik járványhullám május óta enyhül Németországban. A vírus terjedésének lassítását szolgáló korlátozások nagy részét visszavonták, de várhatóan még hónapokig érvényben maradnak az alapvető fertőzéshigiéniai szabályok, például a maszkviselés és távolságtartás közösségben.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában 892 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez bő tízszázalékos csökkenés az egy héttel korábbi 1008-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 729 033 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 63 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 90 938-re emelkedett.