A Politbarometer adatai szerint a választóknak csak 28 százaléka tartotta alkalmasnak a posztra Annalena Baerbockot (egy hónappal korábban, május elején még 43 százalék volt ez az arány). Június végén is a CDU/CSU vezet, a Zöldek a második helyre szorultak vissza - olvasható a portálon.

Nem segítette a politikusnő elfogadottságát három, gyorsan egymást követő botrány. Először kiderítették, hogy nem vallott be egy több mint 25 ezer eurós képviselői mellékjövedelmet, pótlékokat.

Utána az derült ki, hogy a nyilvános életrajzát több helyen átírta, különböző szervezetekbeli tagságát korrigálta, és politikatudományi diplomáját is elődiplomára volt kénytelen helyesbíteni, hiszen sem ez, sem a jogi végzettsége nincs még meg. Jelezték, hogy nem az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságában (UNHCR) visel tagságot, hanem az UNO-Flüchtlingshilfe nevű egyesületben, amely az UNHCR-nek szervez pénzgyűjtő akciókat Németországban.

Ezek után robbant a legújabb ügy: egy osztrák plágiumügyi szakértő kiderítette, hogy Baerbock Jetzt. Wie wir unser Land erneuern (Most. Hogyan újítsuk meg országunkat?) című új könyvében az interneten szabadon elérhető szövegrészleteket emelt át forrásmegadás nélkül a saját írásába.

Stefan Weber médiatudós és plágiumszakértő, aki a blogján kifejezetten ilyen ügyekkel foglalkozik, bebizonyította: a neves Ullstein kiadónál megjelent kötetben legalább egy tucatnyi helyen kimutatható, hogy a szerző egyszerűen átemelte mások szövegeit a sajátjába. A Zöldek védekezésül abba kapaszkodnak, hogy szerintük nem történt meg a szerzői jogok megsértése, és azt állították, csupán "általánosan hozzáférhető tények" vagy "ismert zöld álláspontok" átvétele történt ily módon. Weber szerint érthetetlen számára, miért nem tette ő vagy legalább a kiadó idézőjelbe a máshonnan átvett szövegeket.

A Zöldek szerint azért támadják a jelöltjüket ennyire, mert "veszélyt jelentenek a létező struktúrákra", de párton belül azért nem mindenki osztja a botrány teljes hárítását. A Spiegel szerint még kérdéses, hogyan hat a botrány a választói magatartásra. Baerbock valódi gondja a bizonytalan szavazók, hiszen ők most egy újabb okot láthatnak arra, hogy átgondolják, támogatják-e a Zöldeket.