Sir Keir Starmer - aki a Labour vezetői tisztségének betöltőjeként a párt miniszterelnök-jelöltje is - a BBC skóciai adásának vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson az ország meghozta döntését, és Nagy-Britannia azóta ki is lépett az Európai Unióból - írja az MTI londoni tudósítója.

A hat évvel ezelőtti referendumon országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, az átlagon belül azonban a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt.

Skóciában 2014-ben - vagyis a brit EU-népszavazás előtt két évvel - népszavazást tartottak a függetlenné válásról is, de akkor a résztvevők 55 százaléka még arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el az Egyesült Királyságtól.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök sokszor hangoztatott véleménye szerint azonban a 2016-os EU-népszavazás eredménye miatt elengedhetetlenné vált az újabb skót függetlenségi referendum, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London "kiszakította" az Európai Unióból. Sturgeon szerint Skócia független országként viszonylag gyorsan visszatérhetne az EU-ba.

Módosítanák a brexit-megállapodást

Keir Starmer azonban a vasárnapi interjúban kijelentette: az EU-népszavazáson született döntés nyomán "nem indokolt" a visszatérés az EU-ba. A feladat most az, hogy a konzervatív párti kormány által a brit kilépés (brexit) feltételrendszeréről kötött megállapodásnál jobbat kell elérni az EU-val, és "működőképessé kell tenni" a brexitet. Létezik a jelenleginél jobb brexit is, de az EU-ba nem térünk vissza - mondta a Munkáspárt vezetője.

A skót népszavazást is elveti

A Munkáspárt vezetője a skót kormány által tervezett újabb skóciai függetlenségi népszavazásról kijelentette: nem hiszi, hogy a skót gazdaság növekedését elősegítené, ha határ emelkedne Skócia és Anglia közé. Az újabb skót függetlenségi népszavazást a konzervatív párti brit kormány is elveti.

A függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette skót kormány ezért keresetet nyújtott be a brit legfelsőbb bíróság elé, kérve annak megállapítását, hogy a skót parlament a brit kormány jóváhagyása nélkül is megalkothatja-e a függetlenségi referendumhoz szükséges törvényeket.

Nicola Sturgeon az SNP nemrégiben tartott éves kongresszusán bejelentette, hogy ha a legfelsőbb bíróság megállapítja az edinburghi parlament hatáskörét a szükséges jogszabályok megalkotására, az újabb függetlenségi népszavazást 2023. október 19-én megtartják - írta az MTI.