A norvég tengeri olaj- és gázipari dolgozók kedden sztrájkba léptek, a tervezett munkabeszüntetés első napján, amely azzal fenyegetett, hogy közel 60 százalékkal csökkenti az ország gázexportját, és súlyosbítja az ukrán háborúval összefüggő ellátási hiányt – írja a Reuters.

"A dolgozók a lehető leghamarabb visszamennek dolgozni. Lemondjuk a tervezett eszkalációt" - mondta Audun Ingvartsen, a Lederne szakszervezeti vezetője a Reutersnek. Arra a kérdésre, hogy vége van-e a sztrájknak, azt mondta: "Igen".

A munkaügyi minisztérium külön megerősítette, hogy élt beavatkozási jogával.

"Norvégia létfontosságú szerepet játszik Európa gázellátásában, és a tervezett sztrájknak súlyos következményei lettek volna, Nagy-Britannia, Németország és más nemzetek számára" - mondta Marte Mjoes Persen munkaügyi miniszter a Reutersnek.

Szombatra a sztrájk 1 117 000 hordó olajegyenértékkel (boe), azaz a napi gázexport 56 százalékával csökkentette volna a napi gázexportot, míg 341 000 hordó olajból 341 000 hordó esett volna ki - közölte a norvég olaj- és gázipari (NOG) munkaadói érdekképviselet.

A legrosszabb forgatókönyv szerint Belgium és Nagy-Britannia szombattól nem kapott volna vezetékes norvég gázt - közölte a gázvezetékeket üzemeltető Gassco, mivel fennállt a veszélye annak, hogy leáll az északi-tengeri Sleipner gázszállítási csomópont.

Az Oroszország után Európa második legnagyobb energiaszállítójának számító Norvégiából származó olajra és gázra nagy a kereslet, mivel az országot megbízható és kiszámítható szállítónak tekintik, különösen azért, mert az orosz Északi Áramlat-1 gázvezeték július 11-től 10 napra karbantartás miatt leáll.

A brit nagykereskedelmi gáz ára a napi szállításra kedden közel 16 százalékot ugrott, bár a Brent nyersolaj ára csökkent, mivel a globális recessziótól való félelem felülírta az ellátási zavarokkal kapcsolatos aggodalmakat, beleértve a norvégiai sztrájkot is.

A norvég kormánynak jogában áll bizonyos körülmények között beavatkozni a sztrájkokba.
Korábban már használtak ilyen hatásköröket a kőolajipari sztrájkok megszüntetésére is, hogy megvédjék Norvégia hírnevét, mint Európa megbízható gázszállítója.