Ami először egy helyi lakossági problémának indult, immáron a világ olajpiacát felforgató válsággá terebélyesedett - írja a Bloomberg a USA Texas államát lebénító fagyos időjárás következményeit elemezve.

Több mint napi négymillió hordó esett ki az ország olajkitermeléséből, ami teljes mennyiség közel 40 százaléka, miután a rendkívüli hidegben leálltak az olajkutak és a finomítók. A piaci szereplők alábecslik azt a felfordulást, amit ez a kiesés okoz - foglalja össze a helyzetet Ben Luckock, a Trafigura Group árupiaci kereskedő cég társigazgatója. Kezdetben úgy tűnt, csak a lakosságot nehéz helyzetbe hozó áramkimaradások és fűtési nehézségek lesznek.

A Brent ára egy időre hordónként 65 dollár fölé emelkedett csütörtökön, amire több mint egy éve nem volt példa. Tíz hónappal ezelőtt még 16 dollár alá esett az olajár, miután a koronavírus-járvány miatt összeeső kereslet sokkot okozott a piacon. Korábban az időjárás okozta gondok az olajiparban az USA-ra korlátozódtak, ám most az európai kerekedők egymás lábát taposva igyekeznek pótolni a kieső amerikai exportot.

Tovább tart

És a kilátások is romlottak az elmúlt napokban. A szakértők kezdetben két-három napos zavarra számítottak, míg most már úgy látják, február utolsó hete előtt nem jön javulás. A március elejéig kieső mennyiséget a Citigroup 16 millió hordóra becsülte, ám a kereskedők ennek közel duplájára számítanak. A krízis hatására az európai északi-tengeri olaj iránt megugrott a kereslet, az ázsiai vásárlók pedig a Közel-Keletről igyekeznek pótolni a kieső amerikai szállításokat. A leállt finomítók termékének pótlására Európából indultak gázolajszállítmányok az USA-ba.

Az amerikai készletekre vegyes hatással van helyzet. Miközben a benzin kínálata csökkent, ami növelhetné a tartalékok iránti keresletet, az ítéletidőben kevesebbet autónak az emberek, ami visszafogja az üzemanyagok fogyasztását.

Az úgynevezett OPEC+ országoknak, azaz az OPEC-nek és számos a kartellen kívüli olajtermelőnek, élükön Oroszországgal fel van adva a lecke. Szaúd-Arábia az év első hónapjaira egyoldalú döntéssel fogta vissza kitermelését, hogy támaszt adjon az olajárnak. Így meglenne az a tartalékkapacitás, amivel enyhíthetnék a gondokat. A piac zabolátlanná vált az OPEC+ nézőpontjából - véli Gary Ross veterán pénzpiaci kereskedő, aki szerint hihetetlen hatással van az időjárás mind a keresletre, mind a kínálatra. Várakozások szerint az idő csak február 20-ára enyhül meg annyira, hogy újra lehessen indítani az olajkitermelést Texasban. Nyitott kérdés, mikor térhet vissza minden a régi kerékvágásba.