A Videoton a pandémia kitörése óta nagy hangsúlyt fektet a járvány elleni küzdelemre, ezért a cég alkalmazottai az oltások elindulása után nyitottak voltak arra, hogy a vállalat költségére részt vegyenek az ellenanyag mérésében - mondta a Portfoliónak Sinkó Ottó, a vállalat társ-vezérigazgatója. Az ellenanyagtesztek eredménye alapján elmondható, hogy az összes vizsgált vakcina – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik – elindította az antitestek termelését kortól függetlenül.

Ez alól kivétel a kínai Sinopharm oltás – osztotta meg Sinkó a Videoton dolgozói körében végzett önkéntes vizsgálatok eredményét. A kínai oltás után a 60 évesek és a náluk idősebbek egyharmada esetében nem volt kimutatható ellenanyagszint.

A cég vezetése ezzel kapcsolatos aggodalmát megosztotta egészségügyi szakemberekkel , akik azt mondták, hogy ettől még lehet T-sejtes immunitása azoknak, akiknek nem termelődött antitestjük. Amikor elérhetővé vált a T-sejtes immunitás mérése magánvállalatoknál, akkor ezt a vizsgálatot az érintettekkel egyetértésben megrendelték azon Sinopharmmal oltottaknak, akiknek nem volt antitestes védelmük.

Az érintett, ellenanyaggal nem rendelkező 60 éves vagy annál idősebb dolgozók közül egynek sem alakult ki a T-sejtes immunitása sem - árulta el Sinkó. Akinek nem volt antitestes védelme, annak T-sejtes immunitása sem volt. Ez utóbbi vizsgálat darabonként nagyjából 50 ezer forintba kerül, amit sokan nem végeztetnek el az ára és a korlátozott rendelkezésre állása miatt, míg az antitestvizsgálat ennek csak töredéke.

Ez lehet a magyarázat arra, hogy máshol hasonló komplex vizsgálatok nem történtek. A Videoton társ-vezérigazgatója ezért tartja fontosnak, hogy a problémára felhívják a figyelmet. Ha a Videotonban végzett vizsgálatokat kellően reprezentatívnak tekintjük, akkor vélelmezhető, hogy a Sinopharmmal oltott 60 felettiek körében országosan is jelentős lehet a száma azoknak, akiknek nincs ellenanyaga és sincs T-sejtes immunitása sem.