Kiriakídisz arra biztatta a romániai polgárokat, hogy a maguk és környezetük védelme érdekében hozzák meg a helyes döntést, és oltassák be magukat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a delta variáns megjelenésével Romániában is növekedésnek indult az elmúlt két hétben az új megbetegedések száma, és ebben a helyzetben az oltás jelenti az egyetlen védőpajzsot.

Ioana Mihaila román egészségügyi miniszter szerint főleg a falvakban alacsony az átoltottság, a szaktárca ezért szeretné elérni, hogy az önkormányzati vezetők és a papok támogassák az oltási kampányt. Továbbá rendeletet készül hozni arról, hogy külön honoráriummal bátorítanák a családorvosokat arra, hogy a mozgásukban korlátozott idős, beteg embereknek az otthonukban adják be az oltást.

Az uniós biztos által meglátogatott Petresti községben a lakosság 16 százaléka oltatta be magát. Ez jócskán elmarad ugyan az országos átlagtól, de az ország keleti (moldvai) részén még rosszabb a helyzet: számos községben az átoltottság az 5 százalékot sem éri el. Romániában az oltási hajlandóságban élen járó településeken is a lakosok kevesebb mint fele vette fel az oltást: a Temesvár elővárosának számító Újszentes községben a beoltható lakosság 47, a Hargita megyei Borszéken 44, Kolozsváron pedig 43 százalék.

Országos szinten a 19,3 milliós Romániában eddig 4 millió 856 ezer ember (a beoltható 12 év feletti lakosság 28,7 százaléka) kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

Az országban jelentős vakcinakészletek halmozódtak fel, amelyek egy részét Bukarest értékesíteni próbálja, vagy humanitárius segélyként adja át más országoknak. A vakcinák tárolásában és elosztásában meghatározó szerepet játszó katasztrófavédelem pénteken közölte: Románia 100-100 ezer adag koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát adományoz Ukrajnának és Vietnamnak.

Közben a járványügyi mutatók a fertőzések ritmusának gyorsulását mutatják. A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi 24 órában 72-vel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, ami 60 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Az utóbbi héten 16 százalékkal nőtt a fertőzések száma a megelőző héthez képest.