A fogyasztói hangulatindex 2004 óta a második legmagasabb értékre, 99,9 pontra emelkedett a januári 95,7 pontról. Elemzők a hangulat enyhe romlására számítottak, így 95,5 pontot vártak - írja az MTI.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 86,3 pontról 90,2 pontra nőtt, míg a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke 110,5 pontról 115,1 pontra emelkedett.  (Jó hír jött a tengerentúlról)

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,7 százalékon, az öt-tíz éves inflációs várakozás pedig 2,5 százalékon stagnált februárban.

A részvényárfolyamok heves ingadozása és csökkenése még a leggazdagabb háztartásokat sem rázta meg különösebben, annak negatív hatását könnyedén ellensúlyozta a foglalkoztatottság növekedése, a jövedelmek emelkedése és az adóreform kedvező megítélése. Az adatok alapján arra lehet számítani, hogy idén reálértéken számolva 2,9 százalékkal növekednek a személyes fogyasztási kiadások.

A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében.

Képünk forrása: StockSnap.io