Született internacionalistaként Antony Blinken, az USA következő kormányának külügyminisztere meg fogja nyugtatni az ország nyugati szövetségeseit, amelyekre a frászt hozta a nyugati szövetségi rendszert fél vállról kezeő Dondald Trump elnöksége - vezeti fel az új külügyminisztert bemutató írását a brit Guardian. Blinken magatartására jellemző egy idézet 2016 szeptemberéből, amikor Sesame Street egyik szereplőjével, Groverrel beszélgetve elmagyarázza a gyerekeknek, miért jó, ha olyan osztálytársuk van, aki messziről érkezett menekültként vagy bevándorlóként az országba.

"Mindannyian tanulhatunk, kaphatunk valamit egymástól, akkor is, amikor úgy látszik, hogy nem sok közös van bennünk." Ez a hozzáállás világosan jelzi milyen váltás jön az amerikai külpolitikában az elmúlt négy év után, amelyben elválasztották a gyerekeket a szüleiktől. A Guardian szerint enyhén szólva drámai lesz a változás, és a nem éppen bevándorlóbarát Orbán-kormány vélhetően hasonló hasonló következtetésre juthat.

Nem Amerikának játszik?

Mike Pompeo, az USA jelenlegi külügyminisztere sokat adott a belpolitikára, külügyminiszterként jobbára a konzervatív sajtónak nyilatkozott, miközben Blinken tipikus internacionalista. Iskoláit Párizsban végezte, ahol gitározni is tanult és arról álmodott, hogy filmeket fog csinálni. Mielőtt belépett volna Barack Obama előző demokrata elnök Fehér Ház-i csapatába, rendszeresen focizott és két táncdala felkerült a Spotfyra.

Bidennel szorosan összefonódott a karrierje, a megválasztott elnöknek szenátor és alelnök korárban is külpolitikai és nemzetbiztonsági tanácsadója volt. Hogy milyen közel volt a tűzhöz azt az is bizonyítja, hogy látható azon a híres fotón, amelyen Obama elnök és munkatársai nyomon követik Oszama bin Laden terrorista vezér elfogását. A képen a hátsó sorban balról a negyedik, aki az előtte álló válla felett igyekszik követni az eseményeket.

Nagy hibák

Mindez nem jelenti azt, hogy megbízása visszatérést fog jelenteni a volt elnök külpolitikájához. Blinken súlyos hibának tartja, hogy Obama ódzkodása miatt az USA nem avatkozott be katonailag a polgárháborúvá szélesedő szíriai belső konfliktusba, amikor megtehette volna. Erre akkor nyílt lehetőség, amikor Bassár el Aszad elnök vegyi fegyvert vetett be saját országának állampolgárai ellen. A CBS Newsnak nyilatkozva azt mondta erről, hogy nem tudtak megmenteni sok ezer életet, és nem tudták megelőzni, hogy millióknak el kelljen menekülni otthonaikból, ami egész életében kísérteni fogja.

Emellett az Obama-adminisztráció más tagjaival együtt 2018-ban aláírta azt a nyílt levelet, amelyben elismerik, hogy hiba volt Szaúd-Arábia mellé állni a jemeni polgárháború kezdeti szakaszában, amikkor azt hitték, hogy az egyik fél győzelme gyorsan véget vethet a vérengzésnek. Ezzel egyben felmentették a Trump-adminisztrációt az alól, hogy valamit tegyen a szintén sok ezer életet követelő konfliktus lezárása érdekében. Szakértők szerint a Biden-kormány meg fogja szüntetni az USA katonai érintettségét a konfliktusban.

Blinken elkötelezettsége az emberi jogok iránt származásában gyökerezik, miután egy holokauszttúlélő mostoha fia. Ezzel is összefügghet, hogy elkötelezett támogatója Izrael biztonságának, azt mondta, hogy a zsidó állam katonai támogatása nem függhet attól, hogy éppen milyen kormány van ott hatalmon. Emiatt szembe kerülhet a Netanjahu-kabinet antihumánus politikáját bíráló amerikai politikusokkal.