Energetikai együttműködésekről tárgyalhat két hét múlva esedékes moszkvai találkozóján Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - írja az orosz állami pénzből működő RT.

A portál cikkében felemlegeti, hogy a magyar kormány az Északi Áramlat 2 gázvezeték erős kritikusa. A tranzitút Németországot köti össze Oroszországgal, amelyre a budapesti vezetés gyakran mutogat, mondván az Európai Unió kettős mércét alkalmaz. A magyar kormány ugyanis kifogásolja, hogy míg a Déli Áramlat vezeték megépítését az EU blokkolta, mondván, az túlságosan az orosz ellátástól függővé teszi Kelet-Európát, addig Nyugat-Európának engedélyezte, hogy Moszkvával üzleteljen.

QP | Quality Placement

Azt az RT nem egyértelműsíti, hogy pontosan milyen energetikai témáról tárgyalhatnak, azonban sokat mond az Északi Áramlat említése, valamint az, hogy múlt héten kiderült, újra napirendre került a Déli Áramlat vezeték. Az eredeti tervekkel szemben nem csatlakozna az osztrák hálózatra, hanem Magyarországon lenne a végpontja és a Török Áramlatból származó gázzal látná el a Balkánt és hazánkat. (A tervekkel részletesen foglalkozott a Napi.hu ebben a cikkben.)

Viszont a hírben utalnak a szeptemberi Orbán-Putyin találkozó egy másik programpontjára: állítólag a 2017-es budapesti cselgáncs-világbajnokságon az orosz elnök - aki maga is szenvedélyes judós - ígéretet tett a magyar kormányfőnek, hogy tart neki egy saját küzdősportórát. Ha ez megvalósulna, úgy az orosz vezető szó szerint két vállra fektethetné magyar kollégáját.

A fotó forrása: Yuri Kadobnov/AFP/POOL.