A szigorítások újabb, immár harmadik szakaszát vezették be Ausztriában a koronavírus-járvány kezdete óta. December közepén kissé lazítottak a korlátozásokon, de a fertőzések számának növekedése miatt szombattól ezen változtattak. A sípályák egy része kinyitott, amit az emberek igyekeztek kihasználni, azonban a korábbi évekhez képest lényegesen kevesebben utaztak a hegyekbe, és a vírus miatt bevezetett szabályokat mindenhol betartották - írja az Euronews.

Sebastian Kurz osztrák kancellár már arról beszél, hogy a járvány harmadik hulláma sújtja Európát, ami miatt szigorítaniuk kellett. Ausztriában szombattól egészen január 17-éig zárva tartanak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltok, a drogériák és a gyógyszertárak. Bezárták a fodrászatokat és borbélyüzleteket, csakúgy mint a kulturális és a szabadidős programhelyszíneket is. Az embereket arra kérték, hogy csak jó okkal hagyják el otthonaikat, például ha munkába mennek, vagy sétálni és sportolni.

Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország víruslaborjaként szokott hivatkozni Ausztriára, akik egy-két héttel a hazai állapotok előtt járnak, így onnan lehet jósolni a várható intézkedéseket tekintve. Itthon viszont egyelőre csökkenő trendben vannak az esetszámok, kijárási tilalom pedig csak este 8 és hajnali 5 óra között van érvényben. Ezentúl az országban szinte minden közterületen kötelező a maszkviselése, valamint az éttermek és vendéglátóhelyek nem fogadhatnak helyben fogyasztásra embereket, emellett zárva vannak a színházak és a mozik.

A két ország járványügyi helyzete jelenleg így fest a grafikonok alapján:

Szombaton Magyarországon 1 198 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 118 beteg, eközben Ausztriában 1 429 új esetet regisztráltak és csak 38 életet követelt el a Covid-19 betegség a der Standard összesítése szerint.