A félvezetők Oroszországba irányuló globális exportja 90 százalékkal zuhant, mióta az Egyesült Államok és szövetségesei technológiai exporttilalmat vezettek be Moszkva ellen az ukrajnai invázió miatt - közölte szerdán Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter a Reuters szerint. A politikus elmondta, hogy az orosz repülőgépiparra bevezetett korlátozások megnehezítik a polgári és a katonai repülés támogatására irányuló ipari termelést.

"Oroszország kénytelen lehet kereskedelmi repülőgépeinek felét-kétharmadát földre kényszeríteni a következő négy évben, hogy kannibalizálni tudja őket a pótalkatrészekért" - tette hozzá.

A megjegyzések egy nappal azután hangzottak el, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya kedden öt kínai vállalatot vett fel egy kereskedelmi feketelistára, amiért állítólag támogatják Oroszország katonai és védelmi iparát. Washington jelezte, hogy minden áron keresztülviszi a chipexport tilalmát.

Az Egyesült Államok a szövetségesekkel együtt dolgozott azon, hogy megbüntesse Vlagyimir Putyin orosz elnököt az invázióért, amelyet Moszkva "különleges műveletnek" nevez, azáltal, hogy orosz vállalatok és oligarchák egész sorát szankcionálta, másokat pedig kereskedelmi feketelistára tett.

Szerdán Raimondo megduplázta fenyegetéseit, miszerint "leállíttatja" Kína vezető chipgyártóját, a SMIC-et, ha kiderül, hogy chipeket szállít Oroszországba.

"Leállítjuk őket, és megtehetjük, mert szinte minden chip a világon és Kínában amerikai berendezések és szoftverek felhasználásával készül, és szándékomban áll betartani ezt a kötelezettségvállalást, ha szükséges" – magyarázta a lépést.

Oroszország viszont egyelőre chipek nélkül maradt.