Ukrajna szerint Rusztam Minnekajevnek, Oroszország központi katonai körzetének parancsnokhelyettesének megjegyzései megcáfolták Oroszország korábbi állításait, miszerint nincsenek területi ambíciói. Pénteken ugyanis Minnekajev tábornok arról beszélt, hogy az orosz hadsereg egész Dél-Ukrajnát el akarja foglalni.

"Abbahagyták a titkolózást" - kommentálta a kijelentést az ukrán védelmi minisztérium a Twitteren a Reuters szerint. Kijev szerint így Oroszország elismerte, hogy a háború második szakaszának célja "nem a mitikus nácik feletti győzelem, hanem egyszerűen Kelet- és Dél-Ukrajna megszállása".

Minnekajevet az orosz állami hírügynökségek idézték, amikor azt mondta, hogy Moszkva célja az egész keleti Donbász régió elfoglalása, összekapcsolása a Krím félszigettel, és Ukrajna egész déli részének elfoglalása egészen Moldova szakadár, oroszok által megszállt régiójáig. Ez azt jelentené, hogy több száz mérfölddel a jelenlegi vonalakon túlra, a nagy ukrán városok, Mikolajiv és Odessza is célponttá vált.

Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők fokozták a támadásokat a teljes keleti frontvonal mentén, és támadást próbálnak indítani a Harkov régióban, Oroszország fő célpontjától, a Donbásztól északra. Harkov városában orosz gránáttűz érte a Barabasovo nevű piacot. A mentőszolgálat szerint több halálos áldozatot követelt a támadást, de részletek egyelőre nem közöltek. 

Egyre brutálisabb a háború

Genfben az ENSZ emberi jogi hivatala szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy az oroszok háborús bűnöket követtek el Ukrajnában, beleértve a válogatás nélküli ágyúzást és a gyorsított kivégzéseket, amelyek számos civil áldozatot követeltek. Oroszország tagadja, hogy civileket célzottan támadna.

Moszkva még csütörtökön közölte, hogy közel kéthónapos ostrom után megnyerte a háború legnagyobb csatáját, a Donbasz fő kikötőjéért, Mariupol ostoromát. Vlagyimir Putyin elnök úgy döntött, hogy nem próbálja meg kiszorítani az ott még mindig egy hatalmas acélműben meghúzódó több ezer ukrán katonát.

A város oroszok által ellenőrzött részében a fegyverek nagyrészt elhallgattak, és a kábult tekintetű lakosok csütörtökön az utcára merészkedtek, ahol elszenesedett lakóházak és roncsolt autók látványa fogadta őket. Néhányan bőröndöket cipeltek. Fehér vegyvédelmi ruhás és maszkos önkéntesek járták a romokat, holttesteket gyűjtöttek össze a lakásokból, és egy "Z" betűvel, az orosz invázió jelképével jelzett teherautóra pakolták az áltozatokat.

A Maxar, egy kereskedelmi műholdvállalat szerint az űrből származó képek frissen ásott tömegsírokat mutattak a város külterületén. Ukrajna becslései szerint több tízezer civil halt meg a városban az orosz bombázások és ostrom során. (További részletek ebben a cikkben.)

Kijev szerint 100 000 civil még mindig a városban van, és teljes evakuálásra szorul. Szerinte Moszkva döntése, hogy nem rohamozza meg az Azovstal acélműveket, azt bizonyítja, hogy Oroszországnak nincsenek meg az erői az ukrán védők legyőzéséhez.