Andrej Muravjev orosz oligarchát illegális politikai támogatás nyújtásával vádolták meg az Egyesült Államokban, egy olyan ügyben, amelyben érintett Rudy Giuliani, Donald Trump volt személyes ügyvédje és két társa is - írja a CNBC News. A vádirat szerint Muravjev összeszűrte a levet Lev Parnasszal és Igor Frumannal, hogy a 2018-as időközi választáson indult politikusoknak nyújtott egymillió dollár támogatásért cserébe marihuánaértékesítési licenceket kapjon.

A trükkös megoldásra azért volt szükség, mert az Egyesült Államokban külföldiek nem adhatnak anyagi támogatást politikusok kampányaihoz. Parnast és Frumant ebben az ügyben 2019 októberében tartóztatták le, utóbbi bűnösnek vallotta magát. Mindketten benne voltak abban a lejárató kampányban, amelyet Giuliani gründolt Trump megrendelésére a 2020-as elnökválasztási kampányban Joe Biden demokrata elnökjelölt és fia, Hunter lejáratására.

Az ügyészség szerint a 47 éves Muravjev pénzét a szövetségi és a floridai, a nevadai és a texasi helyi választásokon induló politikusok kapták. A pénzt Fruman testvérének bankszámláján keresztül csatornázták be a címzetteknek. A támogató formálisan vagy Fruman, vagy Parnasz volt. Cserébe a vádlottak abban bíztak, hogy licenceket kapnak marihuánaüzletek indítására. Muravjev Oroszországban tartózkodik, nem tudni, hogyan reagál vád alá helyezésére.

A botrány most különösen rosszul jön az amerikai Republikánus Pártnak és Donald Trump korábbi elnöknek, aki visszatérne a hatalomba: az orosz-ukrán háború február 24-ei kitörése előtt az amerikai jobboldal és az exállamfő többször is kiálltak Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett. 

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti