A Telegram üzenetküldő alkalmazás adatai azt mutatják, hogy az oroszbarát szakadár vezetők három nappal ezelőtt, már szerdán készítettek egy olyan videót, amelyben "sürgős" evakuálást rendeltek el Kelet-Ukrajnából, de ezt csak pénteken tették közzé - jelentette először a Bellingcat, és az Axios is megerősítette.

Ez annak fényében különösen érdekes, hogy az amerikai tisztviselők már napok óta azzal vádolják Oroszországot, hogy Ukrajna lerohanására csupán megfelelő ürügyet keresnek.

Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok vezetőitől származó, három nappal korábbi metaadatok viszont alááshatják azokat az állításokat, amelyek azt állították, hogy az ukrán offenzíva közvetlen fenyegetése miatt rendelték el a kiürítéseket.

Denisz Puszilin, a DPR vezetője a pénteken közzétett videóban azt mondta, hogy az ukrán katonák és fegyveresek számának növekedését észlelték, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan para. A videó szerint ezért elrendelhetik a gyermekek, nők és idős civilek Oroszországba való evakuálását. Az LPR vezetője nem sokkal később hasonló videót tett közzé.