Megsemmisített orosz katonai technikai eszközöket állítottak ki közszemlére Varsóban a Kastély téren azzal a mottóval, hogy ezek bizonyítják: az orosz hadsereget le lehet győzni - írja a Notes from Poland. A "kiállítást" Michał Dworczyk, a lengyel miniszterelnök kabinetfőnöke nyitotta meg ezzel a megjegyzéssel.

A lengyelek megszemlélhetnek egy kilőtt T-72-es harckocsit, egy hasonló sorsra jutott k2S19 Msta önjáró löveget és egy szétlőtt orosz rakétarendszer maradványait. A megsemmisített fegyverek azt bizonyítják, hogy az orosz hadsereg legyőzhetetlenségének mítosza hamis, a bátorság, az elszántság és a kiváló felkészültség segítségével az ukránok alaposan megtépázták az agresszorokat - fejtegette Dworczyk.

A T-72-es tankra mutatva idézte a Gazeta Wyborcza kalkulációját, miszerint ilyen tankból összesen 1500-at semmisített meg az ukrán hadsereg a háború négy hónapja alatt. Európai fejjel nehéz elképzelni azt az irdatlan mennyiségű vasat és tűzerőt, aminek a ukránok útját állják, miután errefelé 80 éve nem volt háború - mondta a kabinetfőnök.

Hanna Maliar, ukrán hadügyminiszter-helyettes a "kiállítás" megnyitóján elmondta, hogy megsemmisített fegyverekből más európai városokban is terveznek bemutatók, köztük Berlinben és Párizsban. Varsót azért választották elsőnek, mert a lengyelek kezdettől minden erejükkel segítik az orosz invázió ellen harcoló ukrán népet.